Στο 8% μέτρησε η Eurostat τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην Ελλάδα το Μάρτιο. Το σύνολο της Ευρωζώνης υποφέρει πλέον και μάλιστα υπάρχουν 4 χώρες, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λιθουανία και Λετονία) που καταγράφουν διψήφιο πληθωρισμό πλέον, ενώ οριακά βρίσκονται πλέον Ισπανία (9,8%) και Σλοβακία (9,5%)!

Δυστυχώς το πρόβλημα είναι η ενέργεια η οποία μάλιστα ευθύνεται πλέον, σχεδόν το ήμισυ της πληθωριστικής αυτής έκρηξης. Δυστυχώς γιατί η ενέργεια επιαρύνει το κόστος της μεταποίησης αλλά και των μεταφορών των προϊόντων κι έτσι χτυπάει έμμεσα το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα,  αυξήθηκαν κατά 8% τον Μάρτιο, μετά την άνοδό τους κατά 6,3% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,7%.

Σε εθνικό επίπεδο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,2% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός συγκρίνει τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες σε όλη την Ευρωζώνη για να υπάρχει πραγματική σύγκριση.

Η εκτίμηση για την Ευρωζώνη, είναι ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 7,5% το Μάρτιο, από 5,9% τον Φεβρουάριο.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης στο κόστος της ενέργειας (44,7%, έναντι 32,0% τον Φεβρουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με αύξηση 5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here