Το αρχικό guidance για το 5ετές ομόλογο είναι για απόδοση της τάξεως του 3,75 – 3875% σύμφωνα με το Reuters.

Η εκτίμηση είναι πως θα αντληθούν περισσότερα από 2 δισ. ευρώ, με την απόδοση στη ζώνη του 3,5%-3,7% και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα συμμετάσχουν να κρίνουν την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως σε καμία χώρα της ευρωζώνης δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Στόχος είναι να περιοριστεί η πιθανότητα προσέλκυσης βραχυχρόνιων παικτών, οι οποίοι θα κινηθούν στη λογική των γρήγορων αποδόσεων πουλώντας τις επόμενες ημέρες τους νέους τίτλους

Σύμφωνα με τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εντός του έτους αναμένεται να αντληθούν έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για τον δανεισμό του δημοσίου το 2019, αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το cash buffer από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.

Το 2019, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δισ. ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα, περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here