Στο 12,1% έφτασε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο. Η νέα εκρηκτική άνοδος στις τιμές του αερίου και του αργού πετρελαίου τον Ιούνιο, μετέδωσε σαν πυρκαγιά τις ανατιμήσεις στις μεταφορές και τα εισιτήρια, ενώ και άλευρα και έλαια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επιβάρυναν επίσης το δείκτη.

Ωστόσο η άνοδος 12 μονάδων που είναι τεράστια, οφείλεται στη σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη πέρυσι, ο οποίος ερχόταν από μείωση και αρνητικό έδαφος και αυξανόταν μόλις 1%. Με άλλα λόγια η σύγκριση από την περίοδο ύφεσης και αποπληθωρισμού λόγω της πανδημίας, δημιουργεί τεχνικά μεγαλύτερη διαφορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

*Ο πληθωρισμός έφθασε το 12,1% τον Ιούνιο έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020.

*Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Ιούνιο 2022, σε σύγκριση με τον Μάιο 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6% έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Η άνοδος οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στα εξής προϊόντα:

Άνοδος 117,7% στο φυσικό αέριο, άνοδος 70% στο ηλεκτρικό ρεύμα, άνοδος 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης και άνοδος 45,6% στα καύσιμα γενικώς.

*Άνοδο καταγράφουν οι μεταφορές και τα εισιτήρια. Αυξημένες 48,5% είναι οι τιμές για μεταφορές με αεροπλάνο, αυξημένες 32,9% οι τιμές στα ταξί και 20,4% οι μεταφορές με πλοίο.

*Επίσης, η διαμονή στα ξενοδοχεία είναι ακριβότερη κατά 27,7%.

*Στα τρόφιμα 24,9% ακριβότερα είναι τα έλαια, 15,9% το ψωμί, και 15% τα κρέατα. Καταγράφεται επίσης αύξηση 11,3% στα λαχανικά.

Τέλος, ακριβότερα 12% είναι τα καινούργια αυτοκίνητα και 15,9% τα μεταχειρισμένα.

*Συνολικά 12,6% των αυξήσεων οφείλονται στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

*Ποσοστό 31,5% οφείλεται στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

*Ποσοστό 25,0% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

*Ο μοναδικός κλάδος που καταγράφεται υποχώρηση στις τιμές είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών με πτώση 2,3%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here