Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στην έκτακτη σύνοδο, ο κ. Πέτσας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας στις προκλήσεις που είναι
- η συνοχή,
- η Κοινή Αγροτική Πολιτική,
- η Μετανάστευση και
- η Κλιματική Αλλαγή.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις: Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό».
Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και συμπλήρωσε: Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, επισήμανε πως η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:
– Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.
– Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και
– Τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.
Η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει στις 15:00 στις Βρυξέλλες, με την ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και ακολούθως, στις 15:30 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2021-2027, την οποία θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ηγέτες των κρατών-μελών.
Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε κατ’ ιδίαν επαφές και με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις έχει υποβάλει την πρότασή του για το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού και τον τρόπο κατανομής του.
Το τρίπτυχο που διακρίνει την προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο ρεαλισμός, η φιλοδοξία και η δικαιοσύνη, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στην πρόταση Μισέλ όντως υπάρχει ένα περιθώριο 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.