Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, πιθανώς ακόμη και επεκτείνοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ανέφερε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, παραπέμποντας και στις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, P. Lane.

  • Ο κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, αναφέρθηκε στην τάση ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς, την οποία απέδωσε στην ενδεχόμενη αναζωπύρωση πληθωριστικών προσδοκιών οι οποίες μπορούν να εξανεμίσουν τις αξίες αποδόσεων των ομολόγων.
  • Εξέφρασε όμως την εκτίμηση ότι η πιθανή εμφάνιση ενός “πληθωρισμού κόστους” πιθανότατα θα είναι ήπια και δεν θα έχει διάρκεια.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, συνδέονται και με την αύξηση των τιμών σε διεθνή εμπορεύματα όπως τα σιδηρομεταλλεύματα αλλά και αγροτικά προϊόντα, η οποία οφείλεται σε μεγάλο μέρος στην αυξημένη ζήτηση από την Κίνα, η οποία ήδη βιώνει έντονη ανάκαμψη.

Τόνισε επίσης ότι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που διατηρούν το πληθωρισμού χαμηλά, τον πυρήνα του πληθωρισμού, όπως η τεχνολογική καινοτομία, το δημογραφικό ζήτημα, οι οικονομικές ανισότητες ή και αποδιοργάνωση και αποκέντρωση του εργατικού δυναμικού, θα συνεχίσουν να  συμπιέζουν μεσομακροπρόθεσμα τις τιμές.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται φθηνά από τις αγορές, με την στήριξη της ΕΚΤ, διότι η συνοχή της Ευρωζώνης και η προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης αποτελούν προτεραιότητα, ιδίως σήμερα που η Ευρώπη υφίσταται το εξωγενές σοκ της πανδημίας.

Σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι σημασία δεν έχει το απόλυτο μέγεθος, αλλά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης που στην Ελλάδα είναι χαμηλό, χαμηλότερο από εκείνο της Ιταλίας, όπως και η άνω των 20 ετών ωρίμανσή του.

  •  Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν ρυθμίσεις για το χρέος που δημιουργείται στη διάρκεια της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • Ο κ. Πελαγίδης υπογράμμισε ότι στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) έχει στην ουσία ήδη αποδεχθεί ότι ο πληθωρισμός μπορεί να αφεθεί να κινηθεί και πάνω από το 2% για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να πληθωριστεί μέρος του ιδιωτικού και δημοσίου χρέους.

Η συζήτηση αυτή, για πιθανή προσωρινή υπέρβαση του στόχου για τον πληθωρισμό γίνεται σε κάποιους οικονομικούς κύκλους και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Πελαγίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here