Οι πρώτοι διαγωνισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΡΑΕ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα. Τα νέα έργα επιλέγονται με βάση την προσφορά ανταγωνιστικότερων τιμών.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Έλληνες παίκτες εμφανίζονται απροετοίμαστοι απέναντι στην μαζική είσοδο των ξένων επενδυτών που προσφέρουν αισθητά χαμηλότερα και σαφώς πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Στα Αιολικά έργα, οι τιμές που δόθηκαν στο πλαίσιο των διαγωνισμών ήταν χαμηλότερες κατά 22,7% της τιμής εκκίνησης, ενώ στα φωτοβολταϊκά ήταν χαμηλότερες κατά 20,2%.

Τις χαμηλότερες τιμές (62,97 έως 62,99 ευρώ/μεγαβατώρα) στα φωτοβολταϊκά προσέφεραν θυγατρικές της γερμανικής ABO, διασφαλίζοντας 5 έργα συνολικής ισχύος 45 MW σε σύνολο δημοπρατούμενης ισχύος 53 MW.

Χαρακτηριστικό της επιθετικής πολιτικής της γερμανικής εταιρείας είναι ότι «κονταροχτυπήθηκε» έως το τέλος της δημοπρασίας με τη ΔΕΗ.

Επιθετική κινήθηκε και η πορτογαλική EDP, η οποία μέσω της θυγατρικής της Renovaveis συμμετείχε στη δημοπρασία για αιολικά ισχύος από 3 έως 50 MW και, δίνοντας τιμή 68,18 ευρώ/μεγαβατώρα με τιμή εκκίνησης τα 90 ευρώ, εξασφάλισε αιολικό πάρκο ισχύος MW.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here