Το ενδεχόμενο της παράτασης του Άρθρου 50, δηλαδή της αναβολής του Brexit, εφόσον η ανανεωμένη συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά, άφησε ανοιχτό η Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία επιμένει όλους αυτούς τους μήνες ότι η χώρα θα αποχωρήσει κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Έπειτα από ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο και υπό την πίεση νέων παραιτήσεων, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο του Remain, η Μέι προχώρησε σε τρεις δεσμεύσεις ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.
  • Πρώτον, να διεξαγάγει «μία σημαντική ψηφοφορία» για τη συμφωνία της αποχώρησης, στις 12 Μαρτίου.
  • Δεύτερον, και εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί, να θέσει εκ νέου το ερώτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν εγκρίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
  • Και τρίτον, και εφόσον οι βουλευτές επίσης καταψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, να θέσει στην κρίση τους (στις 14 Μαρτίου) μία μικρή παράταση του Άρθρου 50.

Η Μέι δεσμεύτηκε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε ωστόσο την αρχική της θέση ότι η καθυστέρηση δεν αποτελεί λύση επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά λόγω των ευρωεκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here