Γράφει η «ξενοδόχος»

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται τα τουριστικά ακίνητα στη χώρα μας και το 2022, σε μία περίοδο όπου η εγχώρια αγορά ακινήτων αναμένεται να κινηθεί ανοδικά, όπως τουλάχιστον σημειώνει η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του εγχώριου real estate.

Tα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έρευνα που πραγματοποίησε η Cerved Property Services -CPS (πρώην Eurobank Property Services), στο δίκτυο των συνεργατών της  με περισσότερους από 200 εσωτερικούς και εξωτερικούς κτηματομεσίτες και πιστοποιημένους εκτιμητές σε όλη την Ελλάδα.

 

Οι συνεργάτες της CPS προβλέπουν διαφορετικές τάσεις για κάθε υποκατηγορία ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. διαμερίσματα και οι νεόδμητες κατοικίες θα συγκεντρώσουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σύμφωνα με το 60% περίπου των ερωτηθέντων, με τα ποσοστά αυτά να είναι ακόμη υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις.
  2. Μια πιο σταθερή κατάσταση αναμένεται για τις μονοκατοικίες, τα παλαιά ακίνητα και για τα οικόπεδα.
  3. Τα τουριστικά ακίνητα θα προσελκύσουν τα ίδια επίπεδα ενδιαφέροντος με το 2021 σύμφωνα με το 48% των ερωτηθέντων αλλά με μικτά αποτελέσματα ανάλογα με την τοποθεσία (πολύ υψηλότερα για τα νησιά και χαμηλότερα για τις μεγαλύτερες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη καθώς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν ανακάμψει πλήρως σε επίπεδα 2019).

Ως προς την πορεία της αγοράς, το 2021 ήταν μια ισχυρή χρονιά για την ελληνική αγορά κατοικιών και το πρώτο εξάμηνο του 2022 προβλέπεται ακόμη ισχυρότερο, καθώς σύμφωνα με το 61% του δικτύου των συνεργατών της CPS, η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία. Ποσοστό 37% προβλέπει ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, ενώ μόνο το 2% αναμένει συρρίκνωση.

  • «Ένας πολύ σημαντικός δείκτης που αντανακλά την αυξημένη ζήτηση και το ενδιαφέρον καθώς και τη γενικότερη πορεία της αγοράς, είναι οι τιμές κατοικίας»
  • «Συγκεκριμένα, αύξηση των οικιστικών τιμών πώλησης αναμένει το 54% του δικτύου συνεργατών της CPS, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναμένονται αυξήσεις άνω του 10% σε σχέση με το 2021.
  • Το 43% των συμμετεχόντων προβλέπει ότι οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν οι ίδιες και μόνο το 3% των συμμετεχόντων αναμένει ότι θα μειωθούν.
  • Παρόμοιες τάσεις εντοπίζονται και στις τιμές ενοικίασης κατοικιών, όπου σύμφωνα με το 50% των συνεργατών της CPS, τα ενοίκια θα παραμείνουν σταθερά το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ το 48% αυτών προβλέπει αυξήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ