Στην κορυφή της κεντρικής ειδησεογραφίας βρέθηκε το χθεσινό 12th Insurance Conference με τις τοποθετήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα και την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ, κ. Ιωάννη Βρούτση. Στον απόηχο αυτών τόσο το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση για τις αναφορές του διοικητή της ΤτΕ για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό. Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας απάντησε στην αποστροφή του κ. Βούτση για την ρύθμιση των 120 δόσεων. Κατά τα λοιπά, το καθιερωμένο συνέδριο της Ethos Media ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου, παρουσία κορυφαίων στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς και θεσμικών παραγόντων της χώρας.

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Στουρνάρα για την οποία εξέδωσε ανακοίνωση το Μαξίμου:


του Βάιου Κρόκου

Βασικό αποτύπωμα της χθεσινής εκδήλωσης αποτελεί το γεγονός πως η Ασφαλιστική Αγορά θα συνεχίζει να πορεύεται με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξη, ασχέτως των εκλογικών διαδικασιών, με στόχο την εμβάθυνση της ασφαλιστικής συνείδησης και την κάλυψη σύγχρονων αναγκών προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών.

Μεταξύ άλλων, σε ειδικά πανελ της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν όλα τα τελευταία νέα και οι προκλήσεις γύρω από:

  • Τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς
  • Τους 3 πυλώνες ασφάλισης και το μέλλον των Επαγγελματικών Ταμείων
  • Τις φυσικές καταστροφές και τον ρόλο των Ασφαλιστικών
  • Τις πωλήσεις, τα καινοτόμα προϊόντα και τις νέες τάσεις
  • Τις νέες προκλήσεις της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Ξεχωριστή στιγμή η βράβευση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Ευρωπαϊκής Πίστης, κ. Χρήστου Γεωργακόπουλου ως leader της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Διαβάστε: Χρήστος Γεωργακόπουλος: Bραβεύτηκε ως διακεκριμένος ηγέτης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Γενικός Διευθυντής της Ethos Media S.A, κ. Κωνσταντίνος Ουζούνης σημείωσε: «Πρόκειται για το μακροβιότερο συνέδριο της Ethos Media στα 31 χρόνια της εταιρείας. Πεποίθηση μας είναι πως ο κλάδος είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς παρέχει ασφάλεια στον πληθυσμό και την κοινωνία. Όσον αφορά την συγκυρία – αναφερόμενος στις εκλογές – τώρα η συζήτηση είναι πολύ σημαντική για την αγορά και τους πολίτες»

Στο πλαίσιο των θεσμικών χαιρετισμών, ο κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χαρακτήρισε την ιδιωτική ασφάλιση αναγκαία ως συμπληρωματική και όχι ως υποκατάστατο της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. «Δεν υπάρχει χώρος για σύγκρουση στο πεδίο αυτό» σχολίασε.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, την περίοδο του 2009-2014, είναι ένα δείγμα της τάσης που κυριάρχησε στην οικονομία, «που ήταν μία αντιμετώπιση λογιστικής αποτίμησης και κόστους της ζωής των πολιτών και της υγείας, με αποτέλεσμα να έχουμε για μία μεγάλη χρονική περίοδο 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες».

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα οικονομία, με έναν λαό ο οποίος δεν έχει τουλάχιστον εξασφαλίσει το αγαθό της ζωής και της υγείας», σημείωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση της υγείας. Καταλήγοντας ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως «Δεν έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να πέσουμε πάλι στην αντίληψη μείωσης των παροχών, προκειμένου να εξασφαλίσουμε κεφάλαια για την ανάπτυξη. Δεν νοείται ανάπτυξη, χωρίς την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών ζωής»

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Κυκλάδων, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν.Δ., τ. Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννης Βρούτσης τόνισε πως η Πολιτεία οφείλει μια συγγνώμη που δεν έχει καταβάλει τις απαιτούμενες προσπάθειες για την στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης, όπως θα μπορούσε.

«Το 12 Insurance Conference διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, μετά τις ευρωεκλογές, και εν όψει των εθνικών εκλογών. Το εκλογικό αποτέλεσμα δημιουργεί νέα δεδομένα. Οι πολίτες τιμώρησαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», τόνισε.

Σε τοποθέτησή του ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Η επιβράβευση της ΝΔ έφερε άμεσα θετικό αντίκτυπο με ράλι σε τράπεζες, Χρηματιστήριο και ραγδαία πτώση της αποδόσεων στα ομόλογα. Με φιλελεύθερο και λαϊκό πρόγραμμα συνάμα η ΝΔ θα πορευτεί προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης όλα είναι ζήτημα ανάπτυξης και αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «με αυτούς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, το φαινόμενο θα επαναληφθεί και υποστήριξε ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων, όπως κάθε ρύθμιση, υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και τον συνεπή πολίτη».

Σε ανακοίνωση του, μεταξύ άλλων, το Υπουργείο Εργασίας επισημαίνει: «Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις ανακουφίζει εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι μέχρι και τις αρχές του 2015 είχαν σωρεύσει χρέη ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η ελάφρυνση των πολιτών από τη ρύθμιση των 120 δόσεων είναι αναμφίβολη. Αυτό που είναι προκλητικό, και δεν συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι η θέση της ΝΔ να χαρακτηρίζει κάθε κοινωνικό μέτρο ως αντιαναπτυξιακό και υπονομευτικό για την οικονομία. Το ίδιο έκανε και ο αρμόδιος τομεάρχης της σήμερα, μιλώντας για τις 120 δόσεις. Αντί να κάνουν υποδείξεις στους ασφαλισμένους, ας κοιτάξουν γιατί τους οδήγησαν σε χρέη ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων αποτελεί ένα ολοκληρωμένο βήμα, σε μια συνολική στρατηγική αναδιάρθρωσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μια στρατηγική που απέδωσε το οριστικό τέλος των ελλειμμάτων για την κοινωνική ασφάλιση, τη μείωση των εισφορών για τη συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, την προστασία και την ενίσχυση των συνταξιούχων. Με τη ρύθμιση των 120 δόσεων οι ασφαλισμένοι μπορούν να κλείσουν οριστικά τις πληγές του παρελθόντος

Τον λόγο πήρε επίσης και ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife ERB Ασφαλιστική, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Όπως σημείωσε η ασφαλιστική αγορά αναζητά τον διάλογο με όποια νέα κυβέρνηση. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι προτάσεις και λύσεις για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού υπάρχουν από την ΕΑΕE.

Κατά τα άλλα, έκρουσε – μεταξύ άλλων – τον κώδωνα του κινδύνου για τον τρόπο ανάπτυξης της αγοράς σημειώνοντας παράλληλα πως κολοσσοί όπως Amazon και Google δεν θα έχουν να κάνουν με Solvency II και IDD.

Διαβάστε αναλυτικά: Α. Σαρρηγεωργίου στο INC 19: Διάλογος με όποια κυβέρνηση και να βγει στην εξουσία

 

Στις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς και τον ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην οικονομική ανάπτυξη και στην υγεία αναφέρθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά την Κεντρική του Ομιλία.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως τα περιθώρια χρηματοδότησης των συντάξεων μόνο μέσα  από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι πλέον στενά. Η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα.

Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε πως «μπορεί να μετατραπεί από πρόβλημα σε μοχλό ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και της επάρκειας των συντάξεων για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που συσσωρεύονται στο πλαίσιο του πρώτου, δημόσιου, πυλώνα πρέπει να συμπληρωθούν με συστήματα επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.

Σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές, όπως η παράταση του εργασιακού βίου, η αύξηση της απασχολησιμότητας των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας και η ενθάρρυνση της ιδιωτικής αποταμίευσης, αυξάνεται το εισόδημα των συνταξιούχων και δημιουργείται ένα κατάλληλο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ενώ παράλληλα μετριάζονται οι κοινωνικοπολιτικές αντιδράσεις ή και ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να αμβλυνθούν και οι στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. οι υψηλές εισφορές)που δρουν ως αντικίνητρα στην αύξηση της απασχόλησης, είτε από την πλευρά της ζήτησης είτε από την πλευρά της προσφοράς εργασίας»

Διαβάστε αναλυτικά: Γ. Στουρνάρας στο 12th Insurance Conference: Έρχεται ανάπτυξη στην ασφαλιστική αγορά

Επίσης: Η αντίδραση Μαξίμου στις δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ στο 12th Insurance Conference