Στον διπλασιασμό της εξαγωγικής ικανότητας της Ελλάδας προς τη Βουλγαρία σε φυσικό αέριο οδηγεί η επένδυση του ΔΕΣΦΑ που εγκαινιάστηκε χθες στην Κομοτηνή.
Εξέλιξη με σαφές σήμα προς στην αμερικανική πλευρά ενόψει της Συνόδου του Ζαππείου (P-TEC) που πραγματοποιείται το διήμερο (6 και 7 Νοεμβρίου) και των συμφωνιών που αναμένεται να ανακοινωθούν.
Η συγκυρία μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς λειτουργεί σαν έμπρακτη ενέργεια της Αθήνας πως προωθεί στο πεδίο τις υποδομές που καθιστούν την Ελλάδα βασική πύλη εισόδου αμερικανικού LNG στην Ευρώπη.

Επί της ουσίας, πρόκειται για υποδομή-κλειδί που αυξάνει σημαντικά, από τεχνικής πλευράς, τη δυνατότητα εξαγωγών φυσικού αερίου προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο project του Κάθετου Διαδρόμου στο οποίο ποντάρει τόσο πολύ η αμερικανική πλευρά.
Ως επένδυση, ο Σταθμός Συμπίεσης της Κομοτηνής, ύψους 134 εκατ. ευρώ, θεωρείται λίαν σημαντική, καθώς δίνει το περιθώριο ο Ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, να αυξήσει τη δυναμικότητά του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.









