Έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται από χθες αγκυροβολημένο το ομώνυμο FSRU μετά από ένα μακρύ ταξίδι που ξεκίνησε από ναυπηγείο της Σιγκαπούρης.

Πρόκειται για την πρώτη στην Ελλάδα πλωτή μονάδα αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου η οποία παίζει στρατηγικό ρόλο στον εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και των γειτονικών στα Βαλκάνια κρατών.

Το πλοίο του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού της Gaslog, μετασκευάστηκε στα ναυπηγεία Seatrium της Σιγκαπούρης.

Tις επόμενες μέρες θα δέσει μέσω ενός συστήματος αγκυροβόλησης 12 σημείων.

 • Ολοκληρώνεται έτσι ένας μεγάλος κύκλος προετοιμασίας που ξεκίνησε από τον κ. Δημήτρη Κοπελούζου πριν από περίπου 15 χρόνια.

 • Μετά την Ρεβυθούσα στο κόλπο των Μεγάρων που αποτελεί την εθνική υποδομή, η οποία στήριξε την ασφάλεια τροφοδοσίας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και των έκτακτων γεγονότων της Ουκρανικής κρίσης, η νέα πλωτή δεξαμενή φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πιο μπροστά στα έργα LNG και  αναβαθμίζει τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης.

Μέτοχοι του FSRU που ανήκει στην εταιρεία Gastrade είναι:

 • η κυρία Ελμίνα Κοπελούζου (20%),
 • η  Gaslog (20%)
 • η ΔΕΠΑ Εμπορίας (20%)
 • ο ΔΕΣΦΑ (20%)
 • Bulgartransgaz (Διαχειριστής Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Βουλγαρίας) (20%)

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE και ιδρύτρια μέτοχος της Εταιρείας, Ελμίνα Κοπελούζου, δήλωσε:

 • «Η σημερινή ημέρα, με την άφιξη του πρώτου ειδικά διαμορφωμένου δεξαμενόπλοιου της Gastrade, αποτελεί για όλους εμάς μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα. Μια ημέρα-σταθμός που σηματοδοτεί την υλοποίηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας του LNG Αλεξανδρούπολης. Ένα ορόσημο για την ακριτική αυτή πόλη της Ελλάδας, που αναβαθμίζεται σε ενεργειακό κόμβο για ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
 • «Για να φτάσουμε εδώ σήμερα συνέβαλαν πολλοί. Ιδιαίτερα, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους και τους φορείς της Αλεξανδρούπολης, που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό τον καιρό. Σαν ελάχιστη ανταπόδοση, ονομάσαμε το FSRU μας «Αλεξανδρούπολις».
 • Από την πλευρά μου, θα ήθελα να αφιερώσω την ημέρα αυτή στον πατέρα μου, Δημήτρη Κοπελούζο, ο οποίος βλέπει ένα τόσο σημαντικό έργο, που ο ίδιος οραματίστηκε και έβαλε σε τροχιά 15 χρόνια πριν, να μπαίνει σήμερα στην τελική ευθεία υλοποίησής του».

Τις επόμενες ημέρες, το FSRU θα συνδεθεί  με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης, ο οποίος μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (ΕΣΜΦΑ) και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία αλλά και στην Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.

 • Εντός του Ιανουαρίου, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του υποδεχόμενο φορτία LNG και στη συνέχεια αεριοποιώντας τις ποσότητες θα διακινεί το φυσικό αέριο μέσω του αγωγού IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) στις αγορές των βαλκανικών χωρών

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ