Φίλιππος Καραμέτος
Aπό μία ιδέα γεννιούνται οι πιο όμορφες και άκρως απαραίτητες πρωτοβουλίες.
Γνωρίζατε ότι…
Οι γόπες, τα αποτσίγαρα, παραμένουν μια από τις πλέον κοινές μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, καθώς περισσότεροι από 1,3 εκατ. τόνοι από αυτές «παράγονται» κάθε χρόνο;
Ξέρατε ότι…
Στην Ελλάδα «παράγουμε» περίπου 22 δισ. αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους ο κύριος όγκος των οποίων καταλήγει στις ακτές;
Είχατε σκεφτεί ότι…
Το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως στους καθαρισμούς ακτών είναι γόπες;
Για τους παραπάνω και για ακόμη περισσότερους λόγους το εγχείρημα Cigaret Cycle ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ. Μία ιδέα, πολλές δράσεις, ατελείωτη θέληση για δράση.
Στόχος ανακύκλωση των αποτσίγαρων σε όλη την Ελλάδα, καθώς και η ευαισθητοποίηση όλων για τους κινδύνους περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.
Με την τουριστική σεζόν να έχει ξεκινήσει, η πρωτοβουλία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Και πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση. Στο πλαίσιο αυτό, το Banks επικοινώνησε με την Ιωάννα Δανδέλια, Yπεύθυνη Eπικοινωνίας του Οργανισμού.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BANKS
Πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε το εγχείρημα ανακύκλωσης αποτσίγαρων και η Cigaret Cycle;
H ΑΜΚΕ Cigaret Cycle ξεκίνησε από την ιδέα ενός ανθρώπου να προσφέρει σε μια ομαδική προσπάθεια και την αγάπη του για το περιβάλλον. Έχοντας μελετήσει αντίστοιχες κινήσεις στο εξωτερικό και τις δυνατότητες του προγράμματος ανακύκλωσης και για τα αποτσίγαρα, εμπνεύστηκε την ιδέα υλοποίησης του νέου ρεύματος ανακύκλωσης στη χώρα μας. Ο Γιώργος Σακελλαρίου, Διευθυντής και συνιδρυτής της Cigaret Cycle ξεκίνησε με προσωπική προσπάθεια το 2019 το πρόγραμμα και μέσα από μια ομαδική πλέον προσπάθεια οι δράσεις διαρκώς και μεγαλώνουν, διαρκώς και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα. Γνώμονας σε κάθε περίπτωση είναι η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η κοινωνική προσφορά, γιατί πιστεύουμε πως σε κάθε τέτοια ενέργεια προσφέρουμε στην κοινωνία και αυτή μας το επιστρέφει, με ενθουσιασμό, με την συμμετοχή της.
Ποιοι έχουν αγκαλιάσει μέχρι στιγμής την πρωτοβουλία σας. Σε ποιους τομείς στοχεύετε ώστε να αναπτυχθεί το δίκτυο και γιατί;
Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνήσουμε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης πιο άμεσα, πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη δυναμική. Αυτός ήταν και ο λόγος που σκεφτήκαμε την συνεργασία με δήμους καθώς μια δική τους συμμετοχή θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη συμμετοχή σε πολίτες, μεγαλύτερες εκτάσεις για συλλογή αποτσίγαρων και εντέλει μεγαλύτερη απόσυρση αυτού του επικίνδυνου απορρίμματος από τον δημόσιο χώρο. Από την αρχή ξέραμε ότι είναι δύσκολο να πείσεις φορείς και ότι πρέπει να εντοπίσεις τους κατάλληλους ανθρώπους μέσα σε ένα μεγάλο μηχανισμό όπως είναι η αυτοδιοίκηση, ανθρώπους με όραμα, διάθεση για έργο και όρεξη για σχεδιασμό και υλοποίηση. Σταθήκαμε τυχεροί, κόντρα σε όλες τις αντίθετες προβλέψεις, τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και τους περιορισμούς που μας επέβαλλε η πανδημία, τα τελευταία δύο χρόνια. Το δίκτυο μας πλέον αναπτύσσεται δυναμικά, όχι μόνο σε επίπεδο συνεργασιών με φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και με την ευαισθητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, καθώς καθημερινά δεχόμαστε αιτήματα από επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την τοποθέτηση των ειδικών κάδων συλλογής των αποτσίγαρων στις εγκαταστάσεις τους, στους εξωτερικούς χώρους συγκέντρωσης του προσωπικού τους, στα αίθρια των γραφείων τους, με στόχο την περισυλλογή των αποτσίγαρων αλλά και την ενημέρωση για τον τελικό στόχο που είναι η ανακύκλωση. Όλοι αυτοί μαζί, αποτελούν κομμάτι μιας δυναμικής αλυσίδας που μεγαλώνει, καθώς το μήνυμα μεταφέρεται από την επιχείρηση στους εργαζομένους, από αυτούς στους συνεργάτες τους, στις οικογένειες τους, κάθε φορά σε έναν πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων που ενημερώνεται και συμμετέχει στην προσπάθεια μας.
Το δΙκτυο μας πλΕον αναπτΥσσεται δυναμικΑ, Οχι μΟνο σε επΙπεδο συνεργασιΩν με φορεΙς της αυτοδιοΙκησης, αλλΑ και με την ευαισθητοποΙηση του ιδιωτικοΥ τομΕα
Θα μπορούσατε να μας πείτε -με αριθμούς- πόσα μέλη περιλαμβάνει το δίκτυο σας (εγκατάσταση κάδων) και ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της δράσης (πχ πόσα αποτσίγαρα ανακυκλώθηκαν ενώ θα μπορούσαν να βρίσκονται κάπου ακόμη πεταμένα στους δρόμους σε ακτές κτλ;
Το πρόγραμμα #gopafree στην διάρκεια των ετών 2020-2022, με ήδη εγκατεστημένους 700 ειδικούς κάδους ανακύκλωσης αποτσίγαρων εφαρμόζεται σε περισσότερους από είκοσι δήμους, και τα νούμερα αυτά αλλάζουν καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δήμοι Κέρκυρας, Σίφνου, Αντίπαρου, Χίου, Σύρου, Ψαρών, Μυκόνου, Πετρούπολης, Λουτρακίου, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μεγαρέων, Μάνδρας, Πειραιά, Έδεσσας, Αλμωπίας, Αθηναίων, Εορδαίας, Πέλλας, Περιστερίου, Ύδρας, καθώς και Λιμενικό Ταμείο Δωδεκάνησου και Οργανισμός Λιμένος Βόλου κ.α.
Παράλληλα, υλοποιούνται συνεργασίες σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων, αλλά και επιχειρήσεων προσανατολισμένων σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
AΒ Βασιλόπουλος A.E, Metro A.E, Onex Neorion Shipyard Α.Ε, Κοινωφελές Ίδρυμα Μαρία Τσάκος- Δ.Κ.Ν.Ε.Π, Istion Yachting E.Π.Ε, Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε, Symetal Α.Ε, Όμιλος Επιχειρήσεων Αφοί Σαρακάκη Α.Ε, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση Altavia Hellas A.E, Elval Halcor A.E, Isomat A.E, Ποταμίτης – Βεκρής Δικηγορική Εταιρεία, Barilla Hellas A.E, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε, Μ. Ι. Μαίλλης Α.Ε, Kosmocar A.E, κ.α.
Έχουμε καταφέρει να συλλέξουμε περίπου 1.000.000 αποτσίγαρα, ενώ 300.000 από αυτά έχουν πάρει το δρόμο της ανακύκλωσης. Το νούμερο δυνητικά μεγαλώνει καθημερινά, ενώ ο αντίκτυπος για το περιβάλλον είναι ακόμη μεγαλύτερος. Σε αριθμούς, καθαρίζουμε 100.000 τμ δημόσιου χώρου και σώζουμε από τη ρύπανση 7.000.000 λίτρα νερού.
Μπορείτε να μας περιγράψετε την διαδικασία από την στιγμή που θα συλλέγουν τα αποτσίγαρα από τους ειδικούς κάδους και μετά;
Με το σύνθημα #gopafree και μέσω συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις τοποθετούμε ειδικούς κάδους σε επιλεγμένα σημεία σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν οι καπνιστές να απορρίπτουν εκεί τα αποτσίγαρα τους, αντί να τα πετούν αλόγιστα, οπουδήποτε αλλού. Τα σημεία αυτά μπορεί να είναι π.χ πλατείες, πάρκα, νοσοκομεία, θέατρα, πεζόδρομοι, στήλες Δημοτικού φωτισμού, παραλίες λιμάνια κ.α. Στη συνέχεια, τα αποτσίγαρα συλλέγονται (στους δήμους μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας) και αποθηκεύονται και προωθούνται με δική μας μέριμνα σε εργοστάσια του εξωτερικού, – προς το παρόν – για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση ή εξουδετέρωση. Προϊόν της επεξεργασίας των φίλτρων, είναι ανακυκλωμένα νέα υλικά και προϊόντα. Τα δε υπολείμματα χαρτιού, καπνού και η τέφρα, κομποστοποιούνται και παράγεται λίπασμα, για χρήση στην ανθοκομία. Στα σχέδια μας, βρίσκεται μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και εργασιών, να δρομολογηθεί ο διαχωρισμός φίλτρων, από τα υπολείμματα χαρτιού, καπνού, τέφρας, ώστε η κομποστοποίηση αυτών για την παραγωγή λιπάσματος, να γίνεται στην Ελλάδα, και μόνο τα φίλτρα, να μεταφέρονται στο εξωτερικό για αποτοξικοποίηση και ανακύκλωση, με τελικό στόχο το 2025, όλη η διαδικασία της ανακύκλωσης να γίνεται στην χώρα μας, με καινοτόμο μέθοδο φιλική προς το περιβάλλον.
Έχουμε καταφερει να συλλεξουμε περιπου 1.000.000 αποτσιγαρα, ενω 300.000 απο αυτα έχουν παρει τον δρομο της ανακυκλωσης
Ειδικά την εποχή του καλοκαιριού η δράση σας φαντάζει ακόμη πιο αναγκαία. Ποιες είναι οι ενέργειες σας φέτος;
Όπως και πέρσι, ελπίζουμε να βρεθούμε σε παράκτιους προορισμούς, να βοηθήσουμε στην συλλογή αποτσίγαρων από παραλίες και παραθαλάσσιες περιοχές. Ας μη λησμονούμε πως το 40% των απορριμμάτων στις παραλίες είναι τα αποτσίγαρα. Αυτά τα αποτσίγαρα που καταλήγουν στη θάλασσα, που επιστρέφουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των ψαριών, που αποτελούν κίνδυνο για τα μικρά παιδιά όταν είναι θαμμένα στην άμμο… Εκτός όμως από τις παραλίες, στοίχημα για τον οργανισμό αποτελούν και τα δάση αλλά και τα βουνά. Μάλιστα, πρόσφατα τοποθετήθηκαν στον Υμηττό οι πρώτοι κάδοι με στόχο ένα καθαρό περιβάλλον και την αποτροπή του κινδύνου μιας πυρκαγιάς. Η απόρριψή τους στις χωματερές δυστυχώς δε λύνει το πρόβλημα, καθώς τα πλαστικά φίλτρα έχουν αργό ρυθμό βιοδιάσπασης (15 χρόνια). Στην Ελλάδα κάθε χρόνο «παράγουμε» 22 δις αποτσίγαρα βάσει των επίσημων στοιχείων πωλήσεων, χωρίς να υπολογίζονται οι πωλήσεις των παράνομων τσιγάρων, που προσθέτουν στο πρόβλημα άλλα 8 δις αποτσίγαρα, ανεβάζοντας το νούμερο στα 30 δις περίπου. Στόχος μας είναι η συντονισμένη κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο των δράσεων μας, στις εκστρατείες ενημέρωσης πέρα από το ενημερωτικό υλικό διανέμονται και ατομικά τσιγαροδοχεία που είναι επαναχρησιμοποιούμενα και από φιλικό προς το περιβάλλον υλικό (μπαμπού) ενώ υλοποιούνται καθαρισμοί δημόσιων χώρων και παραλιών με τη συνεργασία εθελοντικών οργανώσεων και ενέργειες ευαισθητοποίησης μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπως στο έγινε στο 1ο δημοτικό σχολείο της Μυκόνου. Σύντομα, θα ξεκινήσει και λειτουργία εταιρικών workshop για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για πιστοποιήσεις σε πρακτικές φιλικές προς το Περιβάλλον και την εφαρμογή στην πράξη της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Η σωστή ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση πολιτών και επιχειρήσεων είναι βασικά στοιχεία του προγράμματος ανακύκλωσης. Αρκεί μόνο αυτό; η πρέπει να μιλάμε και για μία εν γένει αλλαγή συνηθειών και κουλτούρας;
Σκοπός του προγράμματος πέρα από την προστασία και τον σεβασμό του δημόσιου χώρου που είναι δείγμα πολιτισμού, είναι η αντιμετώπιση του μείζονος κινδύνου που δημιουργούν οι γνωστές σε όλους γόπες (αποτσίγαρα), για όλους – ακόμα και για τους μη καπνιστές.
Αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε τρία επίπεδα:
Πρώτον σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, δεύτερον σε επίπεδο συλλογής και σε τρίτο επίπεδο με την ανακύκλωση στην πράξη. Πρόσφατα πήραμε μέρος στην Attica Green Expo, την πρώτη πράσινη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο πολλαπλών χρήσεων στο Μετρό Συντάγματος. Εκεί μας ενθουσίασε το ενδιαφέρον του κοινού να ενημερωθεί για ένα ακόμη ρεύμα ανακύκλωσης. Μέρος των εσόδων επιστρέφει στο κοινωνικό σύνολο εκ νέου για την αγορά γυαλιών όρασης ή ακουστικών ή άλλων κοινωνικών προσφορών για πολίτες που ανήκουν στα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα. Αυτό τον τρόπο έχει επιλέξει η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle για να αποτιμήσει όχι μόνο το περιβαλλοντικό όφελος αλλά και την κοινωνική προσφορά που μπορεί να υπάρξει από τη συγκεκριμένη δράση. Με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα συμβάλλει ουσιαστικά στο να ξαναγίνουν ενεργοί πολίτες οι συμπολίτες μας που υιοθετούν και αυτή την ενέργεια της ανακύκλωσης. Γιατί και αυτό το ρεύμα ανακύκλωσης ξεκινά από μια απλή πράξη που όμως γίνεται συνήθεια και καλή πρακτική για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.