Σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τους τρέχοντες μπορεί και πρέπει να επιτύχει υπό προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία, επισήμαναν σήμερα, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σαμπίνα Τζιούρμαν (Sabina Dziurman) και Πίτερ Σάνϕι (Peter Sanfey), καθώς και ο πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΙCC, Greece) και του διοικητικού συμβουλίου της Capital Partners SA και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του στην ενότητα του ϕόρουμ, με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την επόμενη ημέρα για την Ελλάδα», ο κ. Δούκας επισήμανε ότι η σημερινή ισχνή -όπως τη χαρακτήρισε- ανάπτυξη, που δεν ξεπερνά το 2%, «δεν είναι τίποτα μπροστά στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας», η οποία μπορεί, κατά την εκτίμησή του, να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 5%, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις και ληϕθούν ριζικά μέτρα.

«Αν η επόμενη κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα, μπορεί να πετύχει ριζικές αλλαγές», υποστήριξε ο κ. Δούκας, ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, σημείωσε ότι υπάρχουν εκείνες που είναι «διαμάντια», οι οποίες καταφέρνουν να αντλήσουν ρευστότητα και άλλες που δεν έχουν καμία πρόσβαση. Πρόσθεσε, δε, ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζεται να συνεχίσουν την προσπάθεια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από το (σημερινό) 2%, συμμερίστηκε και η υπεύθυνη της EBRD για τις αγορές της Ελλάδας και της Κύπρου, Σαμπίνα Τζιούρμαν. Υπενθύμισε ότι η αποστολή της Τράπεζας στη χώρα μας παρατάθηκε ώς το 2025, τόνισε ότι η EBRD θα συνεχίσει να στηρίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας και ξεκαθάρισε ότι η EBRD δεν βρίσκεται εδώ για να ανταγωνιστεί τις ελληνικές τράπεζες, αλλά για να τις υποστηρίξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here