Κατά +30% σε σχέση με το 2021 αυξήθηκαν οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων φέτος, με την αξία τους να φθάνει το 1,2 δισ.€ έναντι 900 εκατ.€ πέρυσι.

Η ανάκαμψη της στεγαστικής πίστης θεωρείται ικανοποιητική και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών θα συνεχιστεί και το 2023, παρά την αύξηση των επιτοκίων.

  • Τα επιτόκια των στεγαστικών έχουν επιβαρυνθεί από την άνοδο του euribor, που διαμορφώνεται σήμερα στο 2,07%.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν το περιθώριο που εφαρμόζουν στα κυμαινόμενα επιτόκια.

Σύμφωνα με ανάλυση της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων παραμένουν θετικές, καθώς ενισχύονται βραχυπρόθεσμα μέσω των κινήτρων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023, όπως η παροχή επιδοτήσεων για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών και το πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και έως 39 ετών.

  • Από την άλλη πλευρά, από ρεκόρ σε ρεκόρ κινούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στα συμβολαιογραφικά γραφεία επικρατεί συνωστισμός, καθώς το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εκτίναξε και τις γονικές παροχές και δωρεές, με τις εκκρεμότητες να μαζεύονται στο τέλος του έτους.

  • Γονείς, παππούδες, γιαγιάδες μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους για να μειώσουν την δική τους επιβάρυνση σε ΕΝΦΙΑ του 2023 ή τους δωρίζουν χρήματα για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητο, αυτοκίνητο κ.λπ.) ή ακόμη και για να καλύψουν τεκμήρια προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 212.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά και το 2023.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%, καθώς τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here