Κορυφαίος επιστήμονας, “λαμπρό” μυαλό, λάτρης της καινοτομίας, οραματιστής. Με αυτά τα χαρακτηριστικά οι υποστηρικτές του Στεφάν Μπανσέλ σκιαγραφούν την προσωπικότητα του Γάλλου δισεκστομμυριούχου που μπήκε με σθένος στη μάχη για το εμβόλιο κατά της πανδημίας με “στρατηγείο” την εταιρεία που διοικεί, τη Moderna.

O 48χρονος ηγείται της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «Μoderna» που έχει ανακοινώσει ότι το εμβόλιο της είναι κατά 94%.

Γεννημένος στη Μασσαλία έχει μια μακρά πορεία στον κόσμο της επιστήμης ενώ τη περιουσία του υπολογίζεται στα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα του «Forbes».Όταν ήταν μικρός είχε πρόβλημα δυσλεξίας, το οποίο έγινε αντιληπτό από τους γονείς τους λίγο πριν τελειώσει το σχολείο. Η ευστροφία του όμως και το επιχειρηματικό του όραμα τον οδήγησαν στο μονοπάτι της επιτυχίας, παρακάμπτοντας όλα τα εμπόδια.

Οι αρχικές σπουδές του ήταν στο τμήμα Μηχανικών στη γαλλική σχολή του Παρισιού «Eco Central Paris». Συνέχισε με τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ.

Ο ίδιος δηλώνει πως είναι ήσσονος σημασίας να έχει τα ηνία μιας αμερικανικής εταιρείας ένας Γάλλος πολίτης. Εξάλλου, όπως λέει, από τους 400 εργαζόμενους στην έδρα της εταιρείας «Moderna», στη Μασαχουσέτη, οι περισσότεροι είναι μετανάστες.

Ο Μπανσέλ έχει τελέσει χρέη διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής εταιρείας BioMérieux, που ιδρύθηκε από τον Δισεκατομμυριούχο Αλάν Μεριέ.Από το 2011 κι έπειτα ανήκει στην ομάδα της Moderna Therapeutics με έδρα τη Μασαχουσέτη.

Με σκληρή δουλειά και μια σειρά επιτυχιών κατάφερε να καθιερωθεί ως εξέχουσα προσωπικότητα στον κόσμο της επιστήμης  ενώ παράλληλα “σκαρφάλωσε” στη λίστα των 500 πάμπλουτων Γάλλων.

Σε συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον απερχόμενο πρόεδρο Τραμπ, και με εκπροσώπους άλλων εταιρειών ήταν ο μόνος που είχε δηλώσει βέβαιος πως το εμβόλιο κατά της πανδημίας μπορεί να εφευρεθεί σε λίγους μήνες, δήλωση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια-και αμφισβήτηση.

Αυτός είναι ο Στεφάν Μπανσέλ. Ένας υπεραισιόδοξος επιστήμονας, που μεταδίδει τις δικές του ελπίδες σε όλον τον κόσμο, ενώ πλουτίζει από την σκληρή εργασία του. Στη ζωή του ο Μπανσέλ είναι «πολεμιστής», όπως λέει η σύζυγός του Μπρέντα, φωτογράφος στο επάγγελμα. Ίσως όμως και λίγο… αυταρχικός όπως έχουν αναφέρει συνεργάτες του.

Ο αδελφός του, Κριστόφ Μπανσέλ, διευθύνει επίσης μια εταιρεία βιοτεχνολογίας, την Tissium. Ισχυρίζεται ότι είναι ο «μεγαλύτερος υποστηρικτής» και ο «καλύτερος φίλος» του αδερφού του.

Οι επικριτές του πάντως, κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα και την περιουσία του…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here