Στην πράσινη ναυτιλία στρέφεται η Star Bulk Carriers, συμφερόντων του Πέτρου Παππά, ναυπηγώντας οικολογικά πλοία που τηρούν όλες τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τη πράσινη μετάβαση.

Η ναυτιλιακή ανακοίνωσε τα οικονομικά της μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, που συνοψίζονται ως εξής:

  • έσοδα ανήλθαν στα 224,03 εκατ. δολάρια από 360,88 εκατ. δολάρια στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 
  • Τα κέρδη ανήλθαν στα 45,87 εκατ. δολάρια από 170,36 εκατ. δολάρια 
  • Τα EBITDA ανήλθαν σε 94,39 εκατ. δολάρια από 220,6 εκατ. δολάρια 
  • Τα κέρδη ανά μετοχή 0,44 δολάρια από 1,67 δολάρια 
  • Τα έσοδα από χρονοναυλώσεις 156,10 εκατ. δολάρια από 304,90 εκατ. δολάρια 
  • Και το μέσο ποσό ναύλωσης (ημερήσιας) για κάθε πλοίο 14,199 δολάρια από 27,405 δολάρια

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο ήταν το πιο δύσκολο της σεζόν, ιδιαίτερα για την αγορά ξηρού φορτίου στην οποία κινείται η εταιρεία.

Ο CEO της Star Bulk, Πέτρος Παππάς σχολίασε:

«Η εταιρεία βγήκε κερδισμένη για το πρώτο τρίμηνο του 2023, την πιο αδύναμη περίοδο της χρονιάς. Έχουμε εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 0,35 δολάρια ανά μετοχή και είναι μάλιστα η ένατη σερί διανομή μερίσματος που κάνουμε σε επίπεδο τριμήνου. Από τις αρχές του 2021, η εταιρεία έχει επιστρέψει πάνω από 1 δισ. δολάρια στους μετόχους.

Αναφορικά με τον στόλο μας, εκμεταλλευτήκαμε την αύξηση στις τιμές των πλοίων και πουλήσαμε δύο capesize του 2011, το Star Borealis και το Star Polaris.

Προσβλέποντας στην ανανέωση του στόλου μας και στην ενεργειακή του αποδοτικότητα έχουμε παραγγείλει 7 οικολογικά πλοία, που τηρούν τις προδιαγραφές EEDI-Phase 3 του IMO, που θα ναυπηγηθούν σε κορυφαία ναυπηγεία και τα έξι από αυτά θα παραδοθούν το 2024.

Η πρόσφατη μελέτη μας έδειξε ότι τα πλοία που κινούνται με καθαρή αμμωνία θα μπορούσαν να μεταφέρουν σιδηρομετάλλευμα από την Αυστραλία στην Ανατολική Ασία το 2028 και θα μπορούσαν να φτάσουν το 5% αυτής της αγοράς έως το 2030, υποθέτοντας ευρεία αποδοχή της αμμωνίας ως καυσίμου.

Είμαστε αισιόδοξοι για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς ξηρού χύδην φορτίου, δεδομένου του ευνοϊκού βιβλίου παραγγελιών και των επερχόμενων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Πιστεύουμε ότι η Star Bulk παραμένει σε καλή θέση, με ισχυρό ισολογισμό και στόλο πλήρως εξοπλισμένο με πλυντήριο, για να εκμεταλλευτεί το θετικό σκηνικό της αγοράς και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους της».