To 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης, είναι το θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς του συνόλου των θεσμικών επενδυτών, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της ΕΘΕ και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.

Το 3ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης #famc22 διοργανώνεται στις 22 & 23 Ιουνίου 2022από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το περιοδικό ΧΡΗΜΑ και το εβδομαδιαίο newsletter ΧΡΗΜΑ Week.

Oμιλία παρέθεσε η κα. Αναστασία (Νατάσα) Στάμου, Αντιπρόεδρος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τονίζοντας ότι η ΑΕΕΑΠ αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και επενδυτική επιλογή.

«Το τρίτο Συνέδριο θεσμικής διαχείρισης πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανάγκη διασφάλισης μακροπρόθεσμων προοπτικών είναι ιδιαίτερα επιτακτική.

Η θεματολογία του Συνεδρίου κινήθηκε με επιτυχία στην κατεύθυνση αυτή, με έμφαση στο ρόλο των θεσμικών επενδυτών, αλλά και στο ρόλο των λοιπών παραγόντων της αγοράς και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όσον αφορά στις  Ανώνυμες Εταιρίας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), στις οποίες αναφέρθηκα στην ομιλία μου, αποτελούν μοχλό ανάπτυξης και δραστηριοποιούνται στις έμμεσες επενδύσεις σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, τα ακίνητα. Διέπονται από αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας και διακυβέρνησης, εισάγονται υποχρεωτικά στο χρηματιστήριο, υπάγονται σε ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Οι ΑΕΕΑΠ έχουν άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, τροφοδοτούν βασικούς κλάδους της και συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Καθώς συμβάλλουν στη διαμόρφωση δομημένου περιβάλλοντος στις τοπικές κοινωνίες, οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορεί παρά να λαμβάνουν υπόψη την επίτευξη περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων και να ακολουθούν κανόνες διακυβέρνησης (πλέγμα ESG). Σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο, έχει έρθει η ώρα εκσυγχρονισμού τους. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η οποία μπορεί να συγκεντρώσει και να συγκεράσει τις απόψεις των μελών της, επεξεργαζόμαστε προτάσεις θεσμικής βελτίωσης. Ως Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γενικότερα, παρακολουθούμε την αγορά, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις τάσεις που διαμορφώνονται και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την καλύτερη εποπτεία και ανάπτυξή της».

Μεταξύ άλλων επίσης τόνισε: Τα ακίνητα είναι άμεσα συνηφασμένα με την καθημερινότητα όλων μας. Η δομημένη εξυπηρέτηση αναγκών τα έχουν καταστήσει διαχρονικά ως ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Τα επενδυτικά οχήματα διέπονται από εποπτευόμενο πλαίσιο.  Στην Ελλάδα η ΑΕΕΑΠ διέπονται από τον νόμο 2778 του 1999. Τα πλεονεκτήματα των ΑΕΕΑΠ είναι πολλά. Λειτουργούν σε ρυθμιζόμενο περιβάλλον και εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από την εισαγωγή τους στο ΧΑ και μετά εμπλουτίζονται παραπάνω. Από την δραστηριοποίησή τους παρατηρούνται οφέλη. Προσφέρουν εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης και παρέχουν ρευστότητα. Με τις ΑΕΕΑΠ έχουμε πιο άμεση σύνδεση με την πραγματική οικονομία, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ανθεκτικότητα στις κρίσεις.