του Πέτρου Στεριώτη, πιστοποιημένου μέλους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA)

«Άνευρη» η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη «εγκλωβισμένο», εδώ και ένα δίμηνο, στο εύρος των 1.400-1.500 μονάδων. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την «απουσία βιασύνης» για το πάτημα του «κουμπιού» αγοράς ή πώλησης από πλευράς θεσμικών επενδυτών. 

Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε χώρες της ευρωζώνης τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. 

Οι αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το «γρήγορο χρήμα» δεν φημίζεται για την τεράστια «υπομονή» του. 

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικοί σηματωροί δείκτες S&P-500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού «να μην καταλαβαίνουν τίποτα». 

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ καλείται να βρει και να… επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης «φρέσκων» κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού bull market. 

Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν, πλέον, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook. 

Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η «αφαίρεση ρευστότητας» που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements, αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου, που «στέλνει στο ταμείο» πολλούς επενδυτές. 

Σε γενικές γραμμές, και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να «προβληματίζεται» από την «ψυχολογική μπαριέρα» των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη. 

ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK