Ένα βήμα πιο κοντά έρχονται στην Κομισιόν γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων καθώς υπεγράφη συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές με σκοπό την δημοσίευση στοιχείων ή αλλιώς την κοινή χρήση δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η Eurostat θα είναι σε θέση να δημοσιεύει στοιχεία με επίσημο τρόπο όπως πράττει για κλάδους άλλα στοιχεία για τις οικονομίες των χωρών – μελών της Ένωσης.

Με αυτή την εξέλιξη, πρωτεύουσες πόλεις και τοπικές κοινωνίες με τουριστική κίνηση και ζήτηση για καταλύματα θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πλέον τα δεδομένα και τις συνθήκες που δημιουργούνται από το φαινόμενο της οικονομίας διαμερισμού. Έτσι, θα είναι ευκολότερη η χάραξη στρατηγικής στην νέα πραγματικότητα που έχει πια δημιουργηθεί.

Τα τελευταία χρόνια, υπενθυμίζεται, πως έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις σε θεσμικό επίπεδο με πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με την Airbnb, κυρίως. Την ίδια ώρα, ξενοδόχοι διαμαρτύρονται για άνισο ανταγωνισμό, ενώ πολίτες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια για μόνιμη κατοικία στα κέντρα των πόλεων, ύστερα από τις τελευταίες ανατιμήσεις που προκαλεί η υψηλή ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Η συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ Airbnb, Booking, Tripadvisor και Expedia προβλέπει την παροχή τακτικών και αξιόπιστων δεδομένων από τις τέσσερις πλατφόρμες. Τα κοινά δεδομένα, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε επίπεδο δήμων, θα περιλαμβάνουν τον αριθμό των διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των επισκεπτών και οι πλατφόρμες θα τα μοιράζονται τακτικά. Υπολογίζεται πως το β΄εξάμηνο η Eurostat θα δημοσιεύσει τα πρώτα στοιχεία…

Σημειώνεται, πάντως, πως τα δεδομένα που θα παρέχονται δεν θα επιτρέπουν την αναγνώριση των πολιτών ή των ιδιοκτητών λόγω της νομοθεσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε σχετικά: «Ο τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων παρέχει πρακτικές λύσεις στους τουρίστες και νέες πηγές εσόδων στους ιδιώτες. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για τον αντίκτυπό της στις τοπικές κοινότητες. Για πρώτη φορά, θα αποκτήσουμε αξιόπιστα δεδομένα, τα οποία θα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε ξεκινήσει με πόλεις σε όλη την Ευρώπη για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ισορροπημένο τρόπο αυτή τη νέα πραγματικότητα. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η συνεργατική οικονομία, βοηθώντας παράλληλα τις τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που θέτουν αυτές οι ταχείες αλλαγές.», σημείωσε ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς.

Από την πλευρά του ο Πάολο Τζεντιλόνι, Επίτροπος Οικονομίας τόνισε πως «το σημαντικό αυτό βήμα θα επιτρέψει στη Eurostat να στηρίξει τις δημόσιες αρχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες αναζητούν δεδομένα για τις υπηρεσίες βραχυχρόνιας μίσθωσης που σχετίζονται με τη συνεργατική οικονομία. Στο μέλλον, θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα που κατέστησαν προσφάτως διαθέσιμα για να αναπτύξουν τεκμηριωμένες στρατηγικές. Για πρώτη φορά, η Eurostat θα συνεργαστεί άμεσα με τον ψηφιακό κλάδο για την παροχή αξιόπιστων δεδομένων που θα καλύπτουν ομοιόμορφα ολόκληρη την ΕΕ».

Βάιος Κρόκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here