Τα «αγκάθια» στις σχέσεις μεταξύ Φαρμακοποιών και Πολιτείας περιέγραψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Ελλείψεις φαρμάκων, αυξήσεις τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, ιδιοκτησιακό και 6,2 εκατ. ευρώ που δεν αποδόθηκαν ποτέ στους φαρμακοποιούς.

Τη σημασία της προώθησης μιας πρότασης εκσυγχρονισμού του Φαρμακείου υπογράμμισε ο Απόστολος Βαλτάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΠΦΣ-ΙΔΕΕΑΦ. Η πρόταση θα πρέπει να στηρίζεται σε 5 πυλώνες:

  1. Βελτίωση της καθημερινότητας των φαρμακοποιών, εκσυγχρονισμός ΠΦΣ και Φαρμακευτικών Συλλόγων (αφορά και τις ελλείψεις)
  2. Διεκδίκηση θεσμικών ζητημάτων (ΦΥΚ, ΜΗΣΥΦΑ, γενόσημα)
  3. Εκπαίδευση
  4. Συστεγάσεις/συνενώσεις
  5. Επαγγελματικές δράσεις

Ελλείψεις

Καθημερινό πρόβλημα αποτελεί για τους φαρμακοποιούς η απουσία σκευασμάτων από τα ράφια τους. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, οι ελλείψεις φαρμάκων είναι διαρκείς και οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται είτε να αναζητούν εναλλακτική θεραπεία είτε να επιδίδονται σε ένα «κυνήγι» αναζήτησης του ελλειπτικού φαρμάκου. «Οι εξαγωγές δημιουργούν τα προβλήματα», υποστήριξε ο κ. Βαλτάς και ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ανέφερε, δε, ότι υπάρχουν αγωγές φαρμακοποιών εναντίον εταιρειών για το θέματα των ελλείψεων, καθώς «βρισκόμαστε σε αδιέξοδο».

Επιπλέον, οι επικεφαλής του ΠΦΣ αναζητούν τρόπους να βελτιώσουν τα διαδικαστικά προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων ανανεώνεται το site, δημιουργείται εφαρμογή, ενώ προσλαμβάνονται υπάλληλοι για να λύνουν τα προβλήματα των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ.

Θεσμικά ζητήματα

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά μπορεί το θέμα με το διευρυμένο ωράριο να λύθηκε, ωστόσο παραμένει το ζήτα του ιδιοκτησιακού. «Είναι αδιανόητο ένας επιχειρηματίας να είναι ιδιοκτήτης φαρμακείου», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, υπενθυμίζοντας ότι οι Φαρμακοποιοί το έχουν προσβάλλει στο ΣτΕ.

Ο κ. Βαλτάς επανέλαβε τη θέση του ΠΦΣ για διάθεση των ΦΥΚ μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει οι ασθενείς να είναι υποχρεωμένοι να κάθονται με τις ώρες στις ουρές για να πάρουν το φάρμακο τους. Επιπλέον, απέρριψε τη λύση των courier στην παράδοση των ΦΥΚ. «Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα αυτά τα σχέδια» ανέφερε και ισχυρίστηκε πως δεν διασφαλίζεται η ψυχρή αλυσίδα στις παραδόσεις φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές. «Ο μόνος τρόπος είναι τα φάρμακα αυτά να δίνονται από το χέρι φαρμακοποιού, που μπορεί να τον ενημερώσει για τη χρήση, τις παρενέργειες κοκ», συμπλήρωσε.

Κατά τον κ. Βαλτά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επιβεβαιώθηκε όταν προειδοποιούσε για τις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν την τιμολογιακή απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ. «Σε 2 χρόνια οι χονδρικές τιμές τους διπλασιάστηκαν. Στη λιανική, όμως, προσπαθήσαμε να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις», ανέφερε.

Γενόσημα

Ειδική αναφορά έκανε, όμως, ο Απ. Βαλτάς στο θέμα των γενοσήμων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κατήγγειλε το 0,8% χαράτσι που επιβάλλεται στα φαρμακεία ως αντικίνητρο για την προώθηση πρωτότυπων σκευασμάτων (για κάθε off patent επιστρέφουν  στον ΕΟΠΥΥ το 0,8% της λιανικής τιμής). Αλλά και τα κίνητρα για την προώθηση των γενοσήμων αποδεικνύεται πως είναι μόνο στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, τα ποσά που θα προέκυπταν από τις εκπτώσεις σε όσους πετυχαίνουν τους στόχους αύξησης της διάθεσης γενοσήμων για τα έτη 2017, 2018, 2019 δεν έφθασαν ποτέ στα φαρμακεία. «Η πολιτεία οφείλει στα φαρμακεία 6,2 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Συνενώσεις και εμβολιασμοί

Κίνητρα για την προώθηση των συγχωνεύσεων/συνενώσεων φαρμακείων προτείνει ο κ. Βαλτάς. Παράλληλα,  ανακοίνωσε τα σχέδια του ΠΦΣ για ενέργειες προώθησης της σημασίας του εμβολιασμού, ιδίως του αντιγριπικού εμβολιασμού. Παράλληλα, ο Σύλλογος θα συνεργαστεί με συλλόγους ασθενών για κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από σοβαρές παθήσεις, όπως ο Διαβήτης και η Πολλαπλή Σκλήρυνση. Ακόμη, κατά τον πρόεδρο του ΠΦΣ ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τα βρεφικά γάλατα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, των οποίων η δαπάνη εκτινάχθηκε στα 5 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ