Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά -6,2 δις. ευρώ- με ετήσια αύξηση 6% ανήλθαν τα υποκείμενα κέρδη της ΑΧΑ το 2018, ενώ ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στα 102,9 δις. ευρώ, αυξημένος κατά 4%. Οπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΧΑ Thomas Buberl, «Η ΑΧΑ εμφάνισε για άλλη μια χρονιά ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις που αντανακλώνται στην αύξηση 6% των υποκείμενων κερδών, και αυτό παρά το μειωμένο ποσοστό ιδιοκτησίας στην (αμερικανική μονάδα) AXA Equitable Holdings και ένα ασυνήθιστα δύσκολο δ’ τρίμηνο, σε όρους φυσικών καταστροφών. Καθώς συνεχίζουμε να επωφελούμαστε από το απλοποιημένο λειτουργικό μας μοντέλο, πετύχαμε σημαντική αύξηση εσόδων σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου έχουμε παρουσία…Οι προτιμητέοι κλάδοι δραστηριοποίησης κατέγραψαν σημαντική επιτάχυνση, με τα έσοδα στους κλάδους προστασίας, εμπορικών γενικών ασφαλίσεων και  υγείας να αυξάνονται κατά 3%, 5% και 7% αντίστοιχα (…)  Το 2018 ήταν έτος καμπής για την πορεία μετασχηματισμού της ΑΧΑ, με τη δημιουργία της πρώτης εταιρείας εμπορικών γενικών ασφαλίσεων μέσω της εξαγοράς της XL Group και την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας εγγραφής στον ασφαλιστικό κλάδο, με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της AXA Equitable Holdings”.

  • Σύνολο εσόδων: αύξηση 4% στα 102,9 δις ευρώ
  • Λειτουργικά κέρδη: αύξηση 6% στα 6,2 δις ευρώ
  • Λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή: αύξηση 3% στα 2.48 ευρώ
  • Προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή 1,34 ευρώ, αύξηση 6% από το 2017

Τα καθαρά κέρδη της ΑΧΑ σημείωσαν πτώση 66% στα 2,1 δις. ευρώ, έναντι κερδών 6,2 δις. ευρώ το 2017, με την εταιρεία να αποδίδει την υποχώρηση στις δαπάνες που συνδέονται με τη εισαγωγή της ΑΧΑ Equitable Holdings,  την εξαγορά της  AXA XL, αλλά και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του δ’ τριμήνου του περασμένου έτους, οι οποίες επηρέασαν τα αποτελέσματα της θυγατρικής AXA XL που εμφάνισε ζημίες 233 εκατ ευρώ.

Οπως υπογράμμισε ο κ. Buberl, η ευρωστία του ισολογισμού της ΑΧΑ (που αντανακλάται μεταξύ άλλων στην υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14,4% και στη διαμόρφωση του δείκτη φερεγγυότητας κατά Solvency II στο 193%), επιτρέπουν την διανομή μερίσματος 1,34 ευρώ/μετοχή, αυξημένο κατά 6% σε σχέση με την χρήση του 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here