Η ετήσια οικονομική έκθεση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων για το 2018 δείχνει ότι τα πρώτα έσοδα από συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ανέρχονται στα 5,1 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα αφορούν σε royalties (μισθώματα) βάσει Συμβάσεων περί εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων ύψους 866.808, έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων 686.138,74 ευρώ, έσοδα από εφάπαξ καταβολή κατά την υπογραφή των συμβάσεων (Signature Bonus) 2.800.000 ευρώ, έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων 409.633,98 και από λοιπές δραστηριότητες ύψους 374.960 ευρώ.

Τα έσοδα της ΕΔΕΥ προήλθαν κυρίως από τον μαζικό αριθμό συμβάσεων παραχώρησης που κυρώθηκαν το 2018 από τη Βουλή καθώς και άλλες που είχαν συναφθεί στο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο κύρωσε τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης που είναι το θαλάσσιο «Οικόπεδο 2» δυτικά της Κέρκυρας (Total –Edison – ΕΛ.ΠΕ), τις χερσαίες περιοχές «Άρτα – Πρέβεζα» και «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» στα ΕΛ.ΠΕ και το επίσης χερσαίο οικόπεδο «Αιτωλοακαρνανία» στην Energean Oil & Gas.

 

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΔΕΥ ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους 4,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 9,187 εκατ ευρώ το 2017, ενώ σημειωτέον ότι στην αναμονή για κύρωση στη Βουλή βρίσκονται οι συμβάσεις παραχώρησης στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο Πέλαγος» (Repsol – ΕΛ.ΠΕ) και «Οικόπεδο 10» στον Κυπαρισιακό Κόλπο (ΕΛ.ΠΕ). Στο ελεγκτικό συνέδριο βρίσκονται οι δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» (Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here