Ώθηση από τα κέρδη στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο- Πώς επέδρασε η συγχώνευση Grivalia-Eurobank στα αποτελέσματα του καναδικού μητρικού ομίλου της ERB Eurolife.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Τα μεγάλα κέρδη από επενδύσεις που «έγραψε» η Fairfax Financial Holdings, o (αντ)ασφαλιστικός όμιλος από τον Καναδά (στην «οικογένεια» του οποίου ανήκει και η ERB Eurolife) έδωσαν ισχυρή ώθηση στα αποτελέσματα β’ τριμήνου, καθώς τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 494,3 εκατ. δολάρια, έναντι 63 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου 2019, η Fairfax είχε επενδυτικά κέρδη 448,6 εκατ. δολάρια, έναντι επενδυτικών ζημιών 58,2 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των κερδών αυτών (171 εκατ. δολ. για την ακρίβεια) προήλθαν από την συγχώνευση της εταιρείας ακινήτων Grivalia Properties με την τράπεζα Eurobank.

Τα κέρδη από underwriting από τις αντασφαλιστικές δραστηριότητες του ομίλου Fairfax σημείωσαν μικρή υποχώρηση σε ετήσια βάση, καθώς διαμορφώθηκαν στα 101 εκατ. δολ., από 115,8 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν. Τα λειτουργικά κέρδη εν τω μεταξύ αυξήθηκαν σε 330 εκατ. ευρώ (από 273 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν), χάρη στα αυξημένα μερίσματα και έσοδα από τόκους.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τα κέρδη του ομίλου και σε ορίζοντα εξαμήνου, αφού ανήλθαν σε 1,26 δισ. δολ.  έναντι 747,4 εκατ. δολ. το α’ εξάμηνο του 2018. Και πάλι τα έσοδα από επενδύσεις ήταν ο κινητήριος μοχλός, αφού ανήλθαν σε 1,17 δις. δολ., ενώ τα κέρδη από underwriting ανήλθαν σε 189,4 εκατ. δολ.

Μεταξύ των (αντ)ασφαλιστικών εταιριών που βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Fairfax είναι οι Brit, Allied World, Northbridge, Odyssey Group, Crum & Forster και Zenith National.

Κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ο συνδυασμένος δείκτης της Fairfax διαμορφώθηκε σε 96,8%, από 96,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα καθαρά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 6,2% στα 3,37 δις. δολάρια κατά την ίδια περίοδο και κατά 13,7% στα 7,3 δις. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο του 2019.

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου επέδειξαν ισχυρές επιδόσεις στο underwriting κατά το δεύτερο τρίμηνο και πρώτο εξάμηνο του 2019. Τα λειτουργικά κέρδη ύψους 330 εκατ. ευρώ συνιστούν μια εξαιρετική επίδοση», σχολίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Fairfax, Prem Watsa. “Εξακολουθούμε να έχουμε εύρωστη χρηματοδότηση, καθώς οι ωριμάνσεις χρέους στο επίπεδο της holding είναι μηδενικές έως το 2021».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here