Δραματική η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς 21 νέα κρούσματα ανιχνεύθηκαν θετικά.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, διαγνώσθηκαν θετικοί στον ιό 21 άνθρωποι από το γκρουπ που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους. Ανέφερε ότι ελέγχθηκαν από το εν λόγω γκρουπ (στο οποίο ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα μαζί με τη σύζυγό του, το 9ο και το 10ο κρούσμα αντίστοιχα) 24 άτομα -μέχρι στιγμής-, εκ των οποίων τα 21 διαγνώσθηκαν με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον λοιμοξιωλόγο και οι 21 που είναι τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση. Οι 9 εξ’ αυτών στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Αναμένεται σημαντική αύξηση 

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως έρχεται έξαρση της νόσου. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, όπως είπε.  Κι εκτίμησε πως μεσοπρόθεσμα το 10-15% του πληθυσμού στην Ελλάδα μπορεί να προσβληθεί από τον κοροναϊό. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα και λαμβάνοντας υπόψη τον καιρό, εκτιμούμε ότι φέτος μπορεί να νοσήσει το 5% του πληθυσμού. Ενδεχομένως του χρόνου το χειμώνα να προσβληθεί το 10-15% του πληθυσμού” εκτίμησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος ανέφερε πως στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή 38 χώρες εμφανίζουν περιστατικά του νόσου, ενώ σε περισσότερες από 80 χώρες έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα. “Είναι πολύ περισσότερα, είναι δεκάδες περισσότερα για να μην πω εκατοντάδες” και όπως εξήγησε η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης της κάθε χώρας. Διεθνώς το 70% των κρουσμάτων είναι ηλικίας από 30  – 69 ετών είπε ο κ. Τσιόδρας κι επανέλαβε ότι έντονα συμπτώματα είναι ο έντονος πυρετός και η δύσπνοια.

Επίσης, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και σε αντιπροσωπευτικό δείγμα, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Isolation boxes 

Τον χώρο στο ΓΝΑ “Γεννηματάς”, όπου θα τοποθετηθούν isolation boxes – σημεία διαλογής ύποπτων κρουσμάτων κοροναϊού επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ήδη έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου ένα κοντέινερ με 2 κρεβάτια και τουαλέτες και αναμένεται να στηθεί άλλο ένα, όπου ο γιατρός υποδοχής θα φορά ειδική στολή και θα υποδέχεται τα ύποπτα περιστατικά. Στόχος είναι να λειτουργήσει isolation box στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου.

Όπως είπε ο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου ΓΝΑ “Γεννηματάς”, Δημοσθένης Τσούτσος, “ό,τι κριθεί ως ύποπτο περιστατικό από τη διαλογή πριν οι ασθενείς μπουν στα επείγοντα, θα προωθούνται στα isolation boxes, όπου θα λαμβάνονται επιχρίσματα τα οποία θα αποστέλλονται για έλεγχο στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η εκτίμηση είναι ότι κάθε ύποπτο κρούσμα θα παραμένει στα σημεία διαλογής για τουλάχιστον 6 ώρες, έως ότου υπάρχει αποτέλεσμα. Εφόσον αυτό συμβαίνει τις βραδινές ώρες ο ασθενής αν έχει ανάγκη νοσηλείας θα εισάγεται στο νοσοκομείο, αν όχι θα τίθεται υπό κατ οίκον περιορισμό μέχρι να βγει το αποτέλεσμα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here