Η διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, η καλή απορρόφηση και αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και τέλος συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν την αξιολόγηση της S&P για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος διατήρησε τη θετική εικόνα και επιβεβαίωσε τη διαβάθμιση των ελληνικών τραπεζών χθες. Τον περασμένο Απρίλιο, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ με θετικές προοπτικές, κάτι που έβαλε την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο για μία νέα αναβάθμιση και τώρα θέτει το πλαίσιο για την επικείμενη αξιολόγηση του ερχόμενου Απριλίου.

Ο αμερικανικός οίκος συνδέει την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, η αποτελεσματική αξιοποίηση των 17,8 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και των 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε. έως το 2026, αν τα κεφάλαια απορροφηθούν έγκαιρα και αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης  και να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Οι προβλέψεις της S&P για την Ελλάδα θέλουν ανάπτυξη 5% φέτος, 4,4% το 2023 και 4,1% το 2024, με το χρέος να υποχωρεί στο 171,3% του ΑΕΠ φέτος, στο 161,8% το 2023 και στο 152,1% το 2024. Η εκτίμηση για τη μείωση του χρέους βασίζεται κυρίως στην πρόβλεψη για ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% το 2022 και με ρυθμούς πάνω από 4% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ανάπτυξη, με τη βοήθεια των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, είναι ο βασικότερος όρος. Σε αυτή την περίπτωση, οι αναλυτές του οίκου σημειώνουν, ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση εφόσον η οικονομική ανάκαμψη αποδειχθεί υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες της ίδιας κατηγορίας. Επίσης, τη βελτίωση του αξιόχρεου,  μπορεί να βοηθήσει η μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα.

Αν η οικονομία επιβραδύνει περισσότερο ή εάν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τις δημοσιονομικές προβλέψεις, τότε οι προοπτικές της αξιολόγησης μπορεί ακόμα και να υποβαθμιστούν σε σταθερές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ