Νέα προβλήματα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα που οι σχέσεις με της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονται και στην καλύτερη τους φάση ενώ παράλληλα επίκεινται και οι επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, οδήγησε  την Ουάσινγκτον σε προειδοποιήσεις ότι θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις.

Κατά 2,6% υποχώρησε το ΑΕΠ στη Τουρκία το πρώτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 3% το δ΄ τρίμηνο του 2018

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Τουρκίας, οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 4,7% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν 7,2% την ίδια περίοδο. Στον απόηχο αυτών, το δολάριο κερδίζει 0,2% έναντι της λίρας στο 5,894 μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 2,5%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η τουρκική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 2,6% αυτό το έτος.

Η κρίση της τουρκικής λίρας το προηγούμενο καλοκαίρι επιβάρυνε την κατανάλωση και τις επενδύσεις στη χώρα. Το τουρκικό νόμισμα έχασε το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου το 2018, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει ένα επιπλέον 13%.

Η λίρα βρέθηκε να γνωρίζει νέες πιέσεις μετά την απόφαση του εκλογικού συμβουλίου για την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν έχασε. Αυτό προκάλεσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here