Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα πιθανότατα θα συμβεί έως το τέλος του 2023, εκτιμά σε σημερινή ανάλυσή της η Societe Generale, καθώς εκτιμά ότι τώρα δεν είναι το καλύτερο timing για μια αναβάθμιση.
«Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά υιοθετούν μία προσεκτική προσέγγιση στις αναβαθμίσεις και για να αποφύγουν τις διακυμάνσεις και μία επιστροφή σε προηγούμενες αξιολογήσεις, θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα όποια ρίσκα», σημειώνουν οι αναλυτές.
«Οι εκλογές του Μαΐου είναι ένα από τα ρίσκα που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα», προσθέτουν. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με την Societe Generale, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός που θα προκύψει από τις εκλογές θα μπορούσε να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για την οικονομική και δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας.
Η Societe Generale πιστεύει ότι το πιθανότερο timing της αναβάθμισης της Ελλάδας στο BBB- (δηλαδή στην επενδυτική βαθμίδα) είναι στις 20 Οκτωβρίου για την S&P και στην 1η Δεκεμβρίου για την Fitch.
Σύμφωνα με τον οίκο, ο θετικός αντίκτυπος μιας αναβάθμισης μπορεί να είναι μεγάλος. Εάν η κίνηση έρθει πριν από το καλοκαίρι, θα είναι κάτι παραπάνω από μία συμβολική στιγμή.
Πολλά funds περιορίζονται, στο πλαίσιο της εντολής τους, στο να επενδύουν μόνο σε ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (συχνά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουν αξιολογήσεις investment grade από τουλάχιστον δύο οίκους ή αξιολόγηση investment grade με βάση τον μέσο όρο των τριών μεγάλων οίκων). Συνεπώς, οι αγορές θα προεξοφλήσουν τις πιθανές εισροές κεφαλαίων και θα φέρουν τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερα, μόλις ανακτηθεί η πρώτη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
Για παράδειγμα, αφότου η S&P αναβάθμισε την Πορτογαλία στην επενδυτική βαθμίδα το 2017, χωρίς να δώσει θετικές προοπτικές προηγουμένως, το spread πορτογαλικών-ισπανικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης μέσα σε μία εβδομάδα.
Μέχρι στιγμής, οι αγορές δεν έχουν προεξοφλήσει μια ανάλογη αναβάθμιση-έκπληξη για την Ελλάδα από την S&P, σύμφωνα με την Societe Generale, καθώς το spread με το ιταλικό 10ετές κινείται στο εύρος -10 έως 35 μονάδων βάσης από τον Δεκέμβριο.
Και αυτό, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τα 6,3 δισ. ευρώ από τις δανειακές ανάγκες της των 7 δισ. ευρώ για το 2023, με την επανέκδοση του 10ετούς, ύψους 300 εκατ. ευρώ, να μην οδηγεί σε διεύρυνση του spread.
Στο πλαίσιο αυτό, η Societe Generale συστήνει στους πελάτες της να τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα, εν αναμονή της S&P, για να εκμεταλλευτούν μια πιθανή έκπληξη.