Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις Πισσαρίδη, όσον αφορά την πρόνοια για την προσπάθεια αναβάθμισης και της χρηματιστηριακής αγοράς. Κοινός τόπος είναι πως το ΧΑ υπολείπεται βάθους και ουσιαστικής συμβολής ως προς την προβολή της επιχειρηματικότητας, τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων (μέσω της εισόδου εταιρειών), την προσέλκυση χρήματος με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Θα μπορούσαν οι προτάσεις Πισσαρίδη να συνδυαστούν με άλλες, παλαιότερες, που επιχείρησε να προωθήσει ο αρμόδιος υφυπουργός και, από κοινού με τη διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και των επενδυτικών, χρηματιστηριακών φορέων, να γίνει μια προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Ο Σύνδεσμός Μελών ΧΑ/ΣΜΕΧΑ, δηλαδή ο φορέας των ιδιωτών χρηματιστών των μη τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ, έχει συχνά προτείνει σειρά μέτρων για την προσέλκυση κεφαλαίων, τον ουσιαστικό εμπλουτισμό της αγοράς με την είσοδο εταιρειών κ.λπ.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει προτείνει και προτείνει –εκ νέου– τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις εισηγμένες, λ.χ. χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Το μέτρο ίσχυε κατά το παρελθόν, αποδεδειγμένα είχε αποτέλεσμα, αλλά «μπήκε στον πάγο» επί ΣΥΡΙΖΑ. Ευκαιρία, τώρα, η κυβέρνηση να το επαναφέρει.

Όπως και τον θεσμό του omnibus account (κοινού λογαριασμού) για θεσμικούς παίκτες, αλλά και τη θέσπιση κινήτρων για τους market makers.

Επιπλέον, θα μπορούσε να συνδράμει το κράτος έτσι ώστε σημαντικές ενέργειες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων να συνδυάζονται με την είσοδο επενδυτικών σχημάτων στο χρηματιστήριο, όπως λ.χ. συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ.

Σε αυτό θα μπορούσε να συνδράμει ο ΙΟΒΕ, μελέτη του οποίου καταδεικνύει τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων. Ο γενικός διευθυντής του, Νίκος Βέττας, είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Πισσαρίδη, γνώστης των θεμάτων της αγοράς, και θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Συνεπώς, ας καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι γύρω από ένα τραπέζι, Επιτροπή Πισσαρίδη, υφυπουργός Οικονομικών, ΙΟΒΕ, ΕΧΑΕ, ΣΜΕΧΑ, και όποιος άλλος χρειαστεί, μπας και βρεθεί διέξοδος προς την επενδυτική, επιχειρηματική αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 21/07/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here