Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκ. Κώστας Σκρέκας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 8ου Export Summit του ΣΕΒΕ, ανέφερε: «Αφήνουμε πίσω μας τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Η προσοχή μας στρέφεται στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας. Να μεταβούμε σε ένα πιο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο με σεβασμό προς το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται εμείς που ζήσαμε αυτή την υγειονομική κρίση, να αφήσουμε τον πλανήτη απροετοίμαστο απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Όπως ο ίδιος επεσήμανε «ο δρόμος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, έχουμε όμως εκπονήσει το κατάλληλο σχέδιο. Ένα σχέδιο για τον ψηφιακό και ενεργειακό μετασχηματισμό, όπως και μηχανισμό για την μείωση του αποτυπώματος του διοξειδίου του άνθρακα». Στο σημείο αυτό επεσήμανε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, γι’ αυτό και θα ζητηθεί περίοδος προσαρμογής για συμμόρφωση στα ευρωπαϊκά στάνταρντς.

Μείζον ζήτημα αναγνώρισε ότι αποτελεί το ενεργειακό κόστος και σημείωσε ότι βρίσκεται υπό εκπόνηση η πρόταση για τα πράσινα διμερή συμβόλαια για τις ενεργοβόρες μονάδες, που θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι έχουν σχεδιαστεί επενδύσεις 10 δισ. ευρώ μεχρι 2030 για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού στο χώρο παραγωγής ενέργειας, ενώ έχουν συναφθεί συμφωνίες για την ενεργειακή σύζευξη με γειτονικές χώρες ώστε να εξασφαλισθεί επάρκεια ενέργειας.

Περαιτέρω ανέφερε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι προδιαγραφές για το σύστημα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και επιχειρήσεων, που θα οδηγήσει στον περιορισμό του ενεργειακού κόστους, ενώ παράλληλα προχωρούν οι επεκτάσεις του φυσικού αερίου, το φιλόδοξο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης, όπως και η ηλεκτροκίνηση.

Ο κ. Σκρέκας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «Έχουμε μπροστά μας μία μοναδική ευκαιρία για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού και ενεργειακού μας μοντέλου. Έχουμε εμείς τώρα το πλεονέκτημα έναντι των χωρών του βορά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here