Τελεσίγραφο θυμίζει η προθεσμία 3 μηνών που έδωσε σήμερα η Ρωσία στον ΟΗΕ για την «σωστή» εφαρμογής της συμφωνίας για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, τονίζοντας πως αλλιώς δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για αναβίωση της συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Σαχάροβα, δήλωσε την Τετάρτη πως «ο ΟΗΕ έχει ακόμη τρεις μήνες για να επιτύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα επί της συμφωνίας Εάν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα επιστρέψουμε στη συζήτηση του θέματος».

Η τακτική αυτή θυμίζει όλες τις προηγούμενες κινήσεις της Μόσχας όπως και με τη συμφωνία για παροχή φυσικού αερίου, όπου η Ρωσία «ανοίγει παράθυρο» για συζητήσεις αλλά επί της ουσίας επιχειρεί να θέσεις όρους από θέση ισχύος, έχοντας διακόψει την τροφοδοσία.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα η Μόσχα «πάγωσε» τη συμμετοχή της στη συμφωνία με την Ουκρανία και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με αφορμή τις επιθέσεις με drones από δυνάμεις του Κιέβου στη γέφυρα της Κριμαίας. Αφορμή, καθώς από μήνες προετοίμαζε με δηλώσεις της για απόσυρση την εγκατάλειψη της συμφωνίας την οποία είχε προαναγγείλει μάλιστα όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τερματίσει την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ρωσικών εγγυήσεων ασφαλείας για τη ναυσιπλοΐα στη βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα».

Η συμμετοχή σε αυτή τη συμφωνία «αποτελεί μια επιλογή. Αλλά οι άνθρωποι αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν άλλη επιλογή», ανέφερε ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here