Το νέο πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της χώρας που θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τα 32 δισ € του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 19 δισ Ευρώ του επόμενου ΕΣΠΑ θα παραδοθεί σήμερα στον Πρωθυπουργό από την Επιτροπή που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό.
Είναι το πρώτο σχέδιο του Αναπτυξιακού προγράμματος που παραδίδεται σήμερα από την Επιτροπή Πισσαρίδη και θα ακολουθήσουν δύο ακόμη εκδόσεις μέχρι να καταρτισθεί το τελικό Πρόγραμμα που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.
Οι στρατηγικές επιλογές για το νέο Οικονομικό Υπόδειγμα της χώρας περιλαμβάνουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ιεράρχηση των τομέων και των κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η ενέργεια, η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και η υγεία στους οποίους θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Στόχος είναι να εκμεταλλευθεί η Ελλάδα τα χρήματα αυτά εν μέσω βαθιάς και απρόβλεπτης κρίσης και να περάσει σε μια νέα εποχή βιώσιμης και δυναμικής ανάπτυξης.
Το κλειδί βρίσκεται στη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου και συνεκτικού προγράμματος με σαφή χρονοδιαγράμματα και κριτήρια για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν καθώς στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυρίαρχη τάση είναι να τεθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων και σε περίπτωση αδυναμίας απορρόφησης να μεταφέρονται σε χώρες που πληρούν τα προαπαιτούμενα.
Στο επίκεντρο του πορίσματος της Επιτροπής βρίσκονται τα κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης καθώς και κίνητρα για ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
Για την «πράσινη ανάπτυξη» η κυβέρνηση επιδιώκει επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Στην ψηφιακή μετάβαση αναμένονται νέες κινήσεις (και προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των επενδύσεων).
Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εξαγωγές και η παροχή σχετικών κινήτρων. Και ως προτεραιότητα τίθεται η αύξηση των θέσεων εργασίας.