Στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας με ορίζοντα εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές έως την επόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου προχωρά σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ.

Αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού -σε αντίθεση με την προηγούμενη προκήρυξη πού κατέληξε άγονη-  εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης.

Ο διαγωνισμός για την πώληση είχε καταστεί άγονος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, έχουν ξεκαθαρίσει τα θέματα σε σχέση με τα εργασιακά και το πλήθος των εργαζομένων στις μονάδες,
  • δεύτερον, έχει οριστικοποιηθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα που πιστοποιεί ότι υπάρχει χώρος για τη λιγνιτική παραγωγή μέχρι το 2030 και
  • τρίτον, έχει γίνει η προκοινοποίηση στην Κομισιόν του σχεδίου για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων με τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος.
Παραμένει, ωστόσο, μία σημαντική εκκρεμότητα που αφορά το κόστος τροφοδοσίας της μονάδας Μελίτης Φλώρινας με λιγνίτη από το ιδιωτικό ορυχείο της περιοχής. Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθάρισε ότι το θέμα θα λυθεί πριν από την πώληση, προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές να είναι στην ίδια θέση (να αποκλειστεί, δηλαδή, το ενδεχόμενο συμφωνίας ενός εκ των επενδυτών με το ορυχείο-τροφοδότη της μονάδας).
Τι αποκάλυψε για τις επαφές από Κίνα

 

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι είχε επαφές τις προηγούμενες ημέρες στην Κίνα με εκπροσώπους των China Energy και CMEC, στις οποίες, όπως ανέφερε, διαπίστωσε θετικό κλίμα, ενώ συζητήσεις με στόχο την προσέλκυση επενδυτών έχουν γίνει με αμερικανικές και ρωσικές εταιρείες, με τους ομίλους που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό καθώς και με εγχώριες ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος περιλαμβάνει περίοδο ενός μηνός περίπου για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη συμφωνία μετόχων, οριστικοποίηση της συμφωνίας έως τις 20 Απριλίου, υποβολή των προσφορών στις 25-26 Απριλίου και ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή μεταξύ 5 και 8 Μαΐου.

Αναφορικά με την αποτίμηση των μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα επαναληφθεί -σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε από τη Βουλή- λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχες συναλλαγές στην Ευρώπη και τις προσφορές που υπεβλήθησαν στον προηγούμενο διαγωνισμό. Δήλωσε, δε, ανοιχτός να επανεξεταστούν παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αποτίμησης «στο πλαίσιο της λογικής».

Ο κ. Παναγιωτάκης επανέλαβε ότι η πώληση των μονάδων δεν είναι μόνο υποχρέωση έναντι της ΕΕ, αλλά αποτελεί και επιλογή της επιχείρησης στο πλαίσιο της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε, όμως, ότι «αν κάποιος ψάχνει να βγάλει τα λεφτά του σε ένα, δύο χρόνια, ας πάει αλλού, δεν τις πουλάμε».

Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε επίσης ότι η ΔΕΗ δεν θα είχε κανένα λόγο να ζητά αυξήσεις τιμολογίων, αν δεν υπήρχαν εξωγενείς παράγοντες και αν είχε λυμένα χέρια σε θέματα προσλήψεων. Υπάρχουν και άλλες πηγές εσόδων που εξετάζονται. Αναφορικά με την αποπληρωμή του ομολόγου που λήγει τον Μάιο, είπε ότι είναι εξασφαλισμένη, μεταξύ άλλων, με την εκταμίευση της προκαταβολής του Δημοσίου για την κατανάλωση ρεύματος της χρονιάς, ύψους 550 εκατ. ευρώ (όπως έγινε και πέρυσι). Τέλος, υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ είχε θέσει το ζήτημα επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη από το 2016. Τώρα, θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα, αλλά θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η κάλυψη του κόστους της ΔΕΗ.