Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας LiveOn της Ethos Group θα μεταδοθεί σήμερα στις 11.15 η διαδικτυακή συνέντευξη με Έλληνες και Γερμανούς εκπροσώπους του Τύπου που θα παρουσιάσει την πολύ σημαντική συμφωνία της Volkswagen με την Ελληνική Κυβέρνηση. Νωρίτερα σήμερα το πρωί υπογράφεται -διαδικτυακά- από τον υφυπουργό για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννηκαι τον Δρ Herbert Diess, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Volkswagen AG.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, Dr Diess.

Σκοπός του Μνημονίου Συνεργασίας με την Volkswagen είναι η μετατροπή της Αστυπάλαιας, του πανέμορφου νησιού του Αιγαίου, σε «πράσινο και βιώσιμο νησί» και η προβολή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για μετακινήσεις με ηλεκτρικά και αυτοκινούμενα οχήματα, εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας κατά παραγγελία και προώθηση της χρήσης ΑΠΕ.

Για την Volkswagen,  το συγκεκριμένο σχέδιο αποτελεί ένα  Lighthouse project, ένα πρότυπο σχέδιο του τμήματος R&D της αυτοκινητοβιομηχανίας, που στοχεύει να κάνει πράξη στο παρόν όλα όσα μέχρι σήμερα προβλέπονται για το μέλλον, δημιουργώντας ένα υπόδειγμα, που όταν λειτουργήσει, θα  αποτελεί το μοντέλο που θα μπορεί να αντιγραφεί και αλλού.

Το έργο περιλαμβάνει ενεργειακές επενδύσεις, ανεμογεννήτρια, σύστημα αποθήκευσης ενέργειας και φωτοβολταϊκά που θα μετατρέψουν την Αστυπάλαια ενεργειακά ανεξάρτητη, σε λίγα χρόνια.

Η Volkswagen, μέχρι το 2025 θα επενδύσει σχεδόν 60 δισ. ευρώ σε μελλοντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση και η υβριδοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική η δυνατότητα που της δίνεται στην Αστυπάλαια να εφαρμόσει στην πράξη το σύνολο των τεχνολογικών της επιτευγμάτων σε μια πραγματική κοινωνία, σε ένα τόπο όπου για πρώτη φορά θα δοκιμαστούν από εφαρμογές Internet of things μέχρι  αυτοκινούμενα και διαμοιραζόμενα οχήματα.

H Αστυπάλαια θα γίνει το πρώτο αυτόνομο και με υπερσύγχρονες υποδομές νησί στην Ελλάδα που θα φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό τεχνολογικό project “Green & Sustainable Island”.

Το έργο επιμερίζεται σε δύο φάσεις και θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια.

Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση όλων των δημόσιων συγκοινωνιών με ηλεκτροκινούμενα οχήματα, δωρεά της Volkswagen, την παροχή και νέων γενναίων κινήτρων για την αντικατάσταση των οχημάτων των κατοίκων από ηλεκτροκίνητα οχήματα και την ανάπτυξη ΑΠΕ (μια ανεμογεννήτριας)   η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρισμό. Θα ακολουθήσει και το πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στο νησί.

Στηn ψηφιακή πλατφόρμα θα μετάσχουν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας: ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης, αντίστοιχα, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, και η γενική γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here