του Νίκου Κωτσικόπουλου

Μία σημαντική και ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, με τις αποφάσεις που καλείται να λάβει και να ανακοινώσει η ΕΚΤ. Για τα επιτόκια, τις καταθέσεις, τα δάνεια, τα ομόλογα. Για τις Τράπεζες τις Ασφαλιστικές Εταιρίες, τα Αμοιβαία Κεφάλαια, για τις αποταμιεύσεις των απλών ανθρώπων, για τις μετοχές τις επιχειρήσεις και τις αγορές.

Σήμερα λοιπόν, η ΕΚΤ συνεδριάζει για να αποφασίσει για την αύξηση ή μη και σε ποιο ποσοστό των επιτοκίων της που λειτουργούν ως βάση για τα επιτόκια των τραπεζών και των δανείων, τα επιτόκια των καταθέσεων κλπ.

Η ιδιαίτερα απότομη και μεγάλη άνοδος των προηγούμενων μηνών, έφερε σε δύσκολη θέση καλές εταιρίες και τράπεζες που δεν είχαν προβλήματα, χτύπησε τις τιμές των ομολόγων και τις αποταμιεύσεις και μαζί έφερε σε δύσκολη θέση ή τσάκισε και όλες τις εταιρίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκείνες τις τράπεζες που ήταν αδύναμες.

Τώρα η ΕΚΤ καλείται να πάρει την απόφαση. Τι θα πράξει; Θα ανεβάσει τα επιτόκια ή θα τα αφήσει ως έχουν; Αν τα ανεβάσει θα τα αυξήσεις όπως έχει ουσιαστικά προαναγγείλει κατά 0,50% ή μόνον κατά 0,25%; Θα πάρει συμπληρωματικά μέτρα ρευστότητας ή θα συνεχίσει αποστραγγίζοντας τη ρευστότητα από τις αγορές;

Όποια απόφαση κι αν πάρει η ΕΚΤ οι Κεντρικοί Τραπεζίτες έχουν ήδη έρθει σε δύσκολη θέση με τον τρόπο που κινήθηκαν. Άργησαν να πάρουν μέτρα και στη συνέχεια κινήθηκαν πανικόβλητα χωρίς να περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο των μέτρων. Τώρα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν γενικευμένα μέτρα που αφορούν όλους με τα κεφάλαια να διακινούνται ελεύθερα παντού, όταν ο πληθωρισμός ή η πρόσβαση σε ενέργεια και προϊόντα δεν είναι παντού η ίδια.

Δεν είναι απλό. Υπάρχουν σαφή σημάδια κόπωσης του πληθωρισμού (ειδικά στην  χώρα μας) αλλά δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Ο πληθωρισμός μειώνεται κι αλλού στην Ευρώπη. Και στις ΗΠΑ επίσης στο 6% έπεσε όπως κι εδώ. Ωστόσο γίνεται επίκληση του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού (που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα) ο οποίος ανεβαίνει. Ωστόσο όταν το κόστος μέσω ενέργειας, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων και τροφίμων έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά, οι αυξήσεις θα μετακυλισθούν, είναι κάτι φυσιολογικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, κάθε φορά αυτό γίνεται, έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Η απόφαση της ΕΚΤ σε αυτή τη φάση, θα κρίνει πολλά για όλο τον πλανήτη κι όχι μόνο για την Ευρώπη. Με την ηρεμία να έχει επανέλθει μετά την επίθεση στην Credit Suisse, ο κόσμος κρατά την ανάσα του. Έτσι κι αλλιώς ότι κι αν αποφασίσει η ΕΚΤ θα κατηγορηθεί. Οι λαϊκιστές από όλα τα μέτωπα καραδοκούν και ήδη εμφανίστηκαν για να πουν ανοησίες, περί συμφερόντων των ολίγων. Συγχέουν επίτηδες το συμφέρον των τραπεζών, με αυτό που αφορά όλους και είναι το δικαίωμα στην ασφάλεια, την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη. Αυτά δηλαδή που αφορούν τις κοινωνίες. Κάνουν λάθος και αυτή τη φορά, ο κόσμος δεν είναι μαζί τους. Δεν θα μπερδευτεί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here