Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και ανάμεσα στα σημαντικά θέματα της ατζέντας είναι η εκταμίευση της υποδόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Σε εκκρεμότητα θα παραμείνει μία ακόμα υποδόση, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η οποία θα αποταμιευτεί ανάλογα με την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Μέχρι τέλος Μαρτίου, τα 5,7 δισ € θα έχουν περάσει στους λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος αφού θα πρέπει προηγουμένως θα έχουν ολοκληρωθεί ψηφοφορίες σε ορισμένα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί αύριο η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία άρχισε πριν δύο εβδομάδες και θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα.

Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί εν όψει των δύσκολων συστάσεων με τους δανειστές για το δημοσιονομικό ελπίζει να πάρει στα χέρια της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις 23 Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας για το 2017 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

Στο Υπουργείο Οικονομικών πιστεύουν ότι, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2017  θα κινηθεί στην περιοχή του 3,4-3,5% (από 2,44% που ανέφεραν οι τελευταίες εκτιμήσεις)  παρά το κόστος της δαπάνης για το «κοινωνικό μέρισμα» του Δεκεμβρίου η οποία μαζί με τις επιστροφές κρατήσεων στους συνταξιούχους και τους πόρους που μεταφέρθηκαν στη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

Tο θέμα του χρέους δεν θα συζητηθεί σήμερα στο Eurogroup καθώς οι Ευρωπαίοι εξετάζουν σε τεχνικό επίπεδο μέτρα ελάφρυνσης όπως η σύσταση μηχανισμού που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των εταίρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να διασφαλιστεί πως τα μέτρα ελάφρυνση θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσομακροπρόθεσμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here