Σε καίρια στιγμή η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα, με την δήλωση του (στους Financial Times) πως η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, μετά από 12 χρόνια υποβάθμισης στην κατηγορία junk.

“Πιστεύουμε, πως το 2023 θα είναι η χρονιά που θα ανακτήσουμε το investment grade…” είπε στην συνέντευξη του καλώντας ταυτόχρονα την επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική σύνεση.

Παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας-περισσότερο θεσμική από οποιαδήποτε άλλη φορά- ως εγγυητής της σταθερότητας σε νομισματικό/δημοσιονομικό επίπεδο σε μία συγκυρία αύξησης του ρίσκου (όπως άλλωστε αποτυπώθηκε στην διακριτή επιβάρυνση κυρίως του 10ετούς κρατικού ομολόγου) και μεταβολής προς το χειρότερο της στάσης συγκεκριμένων ξένων διαχειριστών (με σημαντικές θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά, ομόλογα).

Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει αλλά και αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ΤτΕ από το 2014 προειδοποιώντας ότι αυτός ο ενάρετος οικονομικός κύκλος δεν πρέπει να σπαταληθεί.

Προφανές, πως η θεσμική για ακόμη μία-καίρια- φορά παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας έστειλε τα κατάλληλα καθησυχαστικά μηνύματα (κυρίως) εκτός συνόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here