Είδηση της περασμένης Πέμπτης ήταν η ανακοίνωση της ενίσχυσης της θέσης των αμοιβαίων κεφαλαίων της Capital στην Alpha Bank, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού της κεφαλαίου…

 

Στο 5,03% (στις 4 Ιουλίου) η συμμετοχή- οριακά πάνω από το όριο του 5% για να “φανεί” στην αγορά, στέλνοντας μήνυμα-σύμφωνα με χρηματιστές- πως ο ξένος παράγων επανέρχεται στον τραπεζικό κλάδο.

  • Είναι γνωστό, πως τα funds του επενδυτικού ομίλου  έχουν θέσεις στο μετοχικό κεφάλαιο  και άλλων συστημικών, ενώ η στρατηγική του-παραδοσιακά μακροπρόθεσμη- επενδύει στο στοίχημα, που “παίζουν” αρκετοί ξένοι για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (=να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).
Τουρισμός και NGEu τα 2 “κλειδιά” που-προσώρας- επιβεβαιώνουν την προτίμηση συγκεκριμένων ξένων funds (λ.χ JPMC πέραν της Capital).
   Δεν είναι τυχαίο, πως σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Fitch, παρά τη μη αναβάθμιση του ελληνικού outlook.
Ενδεικτικά όσα αναφέρονται σχετικά από το Banks.

 

“Η χώρα είναι ευάλωτη σε πιθανή διακοπή της τροφοδοσίας, ενώ το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί.

  • Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης συνεχίζουν να υφίστανται, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί το προσεχές διάστημα, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την αναμενόμενη συνέχιση της μείωσης του χρέους του δημόσιου τομέα, παρά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων φέτος.

Oι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, μειώνοντας απότομα το επίπεδο των NPEs στον τραπεζικό τομέα.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here