Με τις εξελίξεις στον τομέα της διαστήματος και του «Space Economy» να είναι καταιγιστικές και να αγγίζουν άμεσα και τη χώρα μας, το Greek Space Tech Forum 2024 αποτελεί γεγονός.

Το πρώτο συνέδριο για την ελληνική διαστημική βιομηχανία της ethosEVENTS σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και τον Ελληνικό Συνεργατικό Σχηματισμό Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster) του Corallia διεξάγεται στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Το πρώτο πάνελ του Space Forum που αποτελούνταν από κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου, ελληνικού και διεθνούς, του αρμόδιου υπουργείου, ξένων πρεσβειών και της ακαδημαϊκής κοινότητας, κέντρισε το ενδιαφέρον.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την σημασία και τα οφέλη των διεθνών συμμαχιών στο διάστημα.

Στο πάνελ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Δημήτρη Δελεβέγκο, υπεύθυνο προγράμματος του Greek Space Tech Forum 2024, συμμετείχαν οι: 

  • Elisabeth Cardoso, Ambassador of the Grand Duchy of Luxembourg in Athens
  • Dr Silvia Ciccarelli, Head of Support to the Internationalization of Companies and National Economy Missions Office, International Affairs Directorate, Italian Space Agency (ASI)
  • Prof. Dr. Ioannis A. Daglis, Professor, National & Kapodistrian University of Athens – President, Hellenic Space Center
  • Konstantinos Karamousalis, Diplomatic Advisor to the Minister of Digital Governance
  • Noam Katz, Ambassador of Israel in Greece
  • Andreas Kindl, Ambassador of the Federal Republic of Germany
  • Pierre Philippe Mathieu, Civil Security from Space Programme Implementation Manager, ESA – European Space Agency

Η σημασία και τα οφέλη των διεθνών συμμαχιών στο διάστημα

Η κα. Elisabeth Cardoso, Ambassador of the Grand Duchy of Luxembourg in Athens τόνισε: To Λουξεμβούργο είναι σημαντικός παίκτης στον τομέα του διαστήματος, με την αρωγή της κυβέρνησης. Πριν από 10 χρόνια η κυβέρνηση ανανεωσε τον τομέα των διαστημικων εφαρμογών και δημιούργησε ένα νέο οικοσύστημα με νομοθετική ρύθμιση. Σε αυτό το οικοσύστημα για το διάστημα συμπεριλαμβάνονται 18 εταιρείες με έδρα το Λουξεμβούργο, έχουμε το space agency για οτιδήποτε συμβαίνει με χρηματοδοτήσεις, business support, networking. Η χώρα μας είναι μικρή αγορά όπως περίπου η Ελλάδα και γι’ αυτο είναι σημαντικό να αναζητήσουμε συνεργασίες με γείτονές μας. Ο δρόμος είναι ένας, αυτός της συνεργασίας. Έχουμε το mentality της συνεργασίας.

H Dr Silvia Ciccarelli, Head of Support to the Internationalization of Companies and National Economy μίλησε για το όραμα του ιταλικού φορέα διαστήματος και τις συνεργασίες. “Είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες και για τον ιταλικό οργανισμό, Italian Space Agency (ASI), όπως για την Ελλάδα. 

H ΑSI είναι ανοιχτή σε διεθνείς συνεργασίες και το κύριο αντικείμενο δραστηριοτήτων μας μέσα στην ΕΕ αντιπροσωπεύει τον βασικό πυλώνα των δράσεων για κοινές δράσεις και συνεργασίες. Μετά από διαβουλεύσεις συνυπογράψαμε ένα MOU συναντίληψης με την Ελλάδα. Η ASI έχει στόχο να δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στις συνεργασίες, αυξάνοντας τις ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να υλοποιούμε από κοινού δράσεις σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε διεθνές. Αυτή η συνεργασία καλύπτει διάφορους τομείς, η Ελλάδα και η Ιταλία μοιράζονται το θετικό point της γεωπολιτικής θέσης. Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να συνεργαστούν και στο μέλλον. Η διεθνής συνεργασία είναι πολύ σημαντική γιατί προάγει την ανάπτυξη εντός του οικοσυστήματος, είναι σημαντική επίσης η θεσμική συνεργασία και σε εθνικό και σε διακρατικό επίπεδο.

Ο καθηγητής Dr. Ioannis A. Daglis, Professor, National & Kapodistrian University of Athens – President, Hellenic Space Center ανέφερε μεταξύ άλλων: 

Όπως ξεφεύγουμε από τα όρια της ατμόσφαιρας, καθίστανται σαφές ότι οι συνεργασίες για το διάστημα δεν είναι μόνο επιθυμητές αλλά απαραίτητες. Η διακρατική συνεργασία έχει οφέλη όπως να μοιραζόμαστε εμπειρίες, να αποκτούμε πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες. Είναι σημαντικό για τα κράτη που δεν έχουν εμπειρία στον τομέα, όπως η Ελλάδα. Η τεχνογνωσία προσφέρει πολλά κοινά οφέλη.

Σημαντικοί πόροι πρέπει να επενδυθούν στο διάστημα για να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας και αποτελεσματικότητας. Είναι επωφελής η συνεργασία στο διάστημα. Όπως με τον διεθνή διαστημικό σταθμό. Οι  διαστημικές συμμαχίες προάγουν την ειρήνη. Τα κράτη που συνεργάζονται στο διάστημα δεσμεύονται για την ειρήνη.

Ο σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Konstantinos Karamousalis τόνισε:

Υπάρχουν ορισμένα θέματα που αφορούν το απώτερο διάστημα, αυτό που έχουμε διαπιστώσει είναι ότι αρκετά από τα θέματα που μοιάζουν τεχνικά, τελικά έχουν πολιτική διάσταση. Αν ψάξετε λίγο την τεχνική πτυχή, από κάτω υπάρχουν εθνικά ζητήματα που έρχονται στην επιφάνεια. Προσπαθούμε να προάγουμε την ψηφιακή διπλωματία και να συνεργαστούμε με το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να συντονίσουμε τις προσπάθειες, επιτυγχάνοντας τους εθνικούς στόχους. Η εκμετάλλευση του απώτερου διαστήματος υπερβαίνει τους στόχους ενός μόνο κράτους. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της, οι συνεργασίες προσφέρουν πολλαπλά οφέλη καθώς βοηθούν στη συγκέντρωση πόρων χρηματοδοτήσεων. Οι συνεργασίες προάγουν τις ιδέες της διπλωματίας και της ενότητας, ξεπερνούν τις συγκρούσεις στη γη και αποτελούν φανούς ελπίδας. Οι συνεργασίες δημιουργούν νέες δυνατότητες για την Ελλάδα, η θέση της χώρας μπορεί να γίνει προπομπός της συνεργασίας για το διάστημα και μέσω στρατηγικών συνεργασιών να διευρύνει την φωνή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι προβάλλοντας την καινοτομία και την ανάπτυξη. Αναζητούμε τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για συμφωνίες ώστε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα στοιχεία που διαθέτουμε και να βελτιώσουμε την πολιτική προστασία (έγκαιρη ενημέρωση για κρίσεις, όπως και ταχύτητα στην αντιμετώπιση τυχόν ζημιών). 

Ο κ. Noam Katz, Ambassador of Israel in Greece είπε: Η πρόοδος στηρίζεται σε δυο στοιχεία: ανταγωνισμός και συνεργασία. Όλοι θυμόμαστε τον ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, τώρα βλέπουμε ανταγωνισμό μεταξύ εταιρειών. Να αναφέρω ότι πχ η virgin με άλλες εταιρείες ανταγωνίζονται σε επίπεδο κρατών. Η συνεργασία όμως είναι απαραίτητη, καθώς διασφαλίζει την γνώση και την τεχνογνωσία. Η δημιουργία συνεργείων προσφέρει κοινή χρήση δυνατοτήτων, εξασφάλιση χρηματοδότησης, όλα αυτά είναι απαραίτητα. Το Ισραήλ είναι πρωτοπόρο στον τομέα της συνεργασίας. Την πρώτη φορά που στείλαμε πύραυλο στο διάστημα ήταν πολλές δεκαετίες πριν. Έχουμε αναπτύξει πλέον μία επιτυχημένη βιομηχανία, που αποτελεί εκκολαπτήριο για την ανάπτυξη διαστημικών τεχνιολογιών. Έχουμε πολλές συνεργατικές βιομηχανίες που μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρία με άλλα κράτη. πχ με την Ελλάδα συνεργαστήκαμε για τις δασικές πυρκαγιές. 

Ο κ. Andreas Kindl, Ambassador of the Federal Republic of Germany ανέφερε μεταξύ άλλων: Μια λέξη που έμαθα χθες ήταν η διαλειτουργικότητα. Στον τομέα της άμυνας θα πρέπει να προάγουμε την χρήση προτύπων ώστε να μειώσουμε το κόστος και να το κατανείμουμε μεταξύ μας, γι’αυτο χρειάζεται η διεθνής συνεργασία. Όλα τα μεγάλα ζητήματα συνιστούν τμήμα των προνομίων που προσφέρει το διάστημα, πχ η κλιματική αλλαγή μπορεί να ωφεληθεί από το διάστημα. Εμείς στη Γερμανία είμαστε ένα ισχυρό διαστημικό κράτος, πρόσφατα δημοσιεύσαμε την νέα (βίβλο) στρατηγική, μετά από 30 χρόνια. Ουσιαστικά δημιουργείται υπεύθυνος διαστημικής ανάπτυξης και νεωφυών εταιρειών στο υπουργείο ανάπτυξης ώστε οι start ups επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ιδέες τους. Μία από τις κορυφαίες εταιρίες στο διάστημα ήλθε στην Ελλάδα πριν από 5 χρόνια γιατί διαπίστωσε ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της έρευνας από μικρές εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν πολλά στον τομέα δορυφορικών επικοινωνιών. Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και συνεχίζουμε την στενή συνεργασία, στο πλαίσιο της ESA και φυσικά είμαστε ιδιαιτερα τυχεροί που Γερμανία και Ελλάδα έχουν τα ίδια συμφέροντα στο διάστημα. 

Τέλος, ο Pierre Philippe Mathieu, Civil Security from Space Programme Implementation Manager, ESA – European Space Agency ανέφερε:

H όψη της γης προάγει την εθνική ομοψυχία και ενότητα. Οι προσκλήσεις είναι τόσο μεγάλες για την κατάκτηση του διαστήματος. Οι Εθνικοί φορείς του διαστήματος πρέπει να συνεργαστούν, εκ φύσεως για να δημιουργήσουν μια κοινή προοπτική για το διάστημα. Παρέχει στην κοινότητα κάτι κοινό και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε κάτι που δεν είναι μακροπρόθεσμο, η λύση είναι να γίνει μια αγορά ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, όλα σχετίζονται με την διαλειτουργικότητα. 

Photo Credits

©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ