Η παγκόσμια προσφορά μειώθηκε κατά 340.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 99,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στην υποχώρηση συνέβαλλε το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ συνέχισε τον περιορισμό της παραγωγής του, βοηθώντας τις τιμές να φτάσουν σε υψηλά πέντε μηνών.

Όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία έκθεση για την αγορά, υ υποχώρηση αυτή μεταφράζεται σε 3,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα χαμηλότερα από τα υψηλά του Νοεμβρίου του 2018, αν και σε ετήσια βάση σηματοδοτεί αύξηση 530.000 βαρέλια την ημέρα.

Η μείωση της παραγωγής τον Μάρτιο είναι αποτέλεσμα των περικοπών που εφαρμόζει ο ΟΠΕΚ, καθώς και των διαταραχών στη Βενεζουέλα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο ΟΠΕΚ και άλλες 10 χώρες εκτός του Οργανισμού με επικεφαλής τη Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά συνολικά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου του 2018.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, με τη Σαουδική Αραβία, τον ντε φάκτο ηγέτη του Οργανισμού, να αναλαμβάνει να κόψει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα από την παραγωγή της.

Η συνολική παραγωγή του ΟΠΕΚ υποχώρησε κατά 550.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, με τη Σαουδική Αραβία να μειώνει κατά 320.000 βαρέλια την ημέρα την παραγωγή της, όπως αναφέρει στην έκθεση της η IEA.

Στο μεταξύ, η παραγωγή της Βενεζουέλας συνέχισε να κατρακυλά, υποχωρώντας κατά 270.000 βαρέλια την ημέρα από τον προηγούμενο μήνα.

Από την πλευρά της ζήτησης, η IEA διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το 2019 στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η Υπηρεσία πάντως σημειώνει ότι η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να επιβαρύνει την πορεία της ζήτησης τους επόμενους μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here