Σημαντικά βήματα στην επίλυση του προβλήματος του καπνίσματος έχει πετύχει η χώρα μας καθώς μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα. Τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι μόλις 18%, ενώ 9,6% είναι το ποσοστό των περιστασιακών καπνιστών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη και έγκαιρη μέτρηση για τον επιπολασμό του καπνίσματος στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης στην εκδήλωση του ΙΣΑ «Νοσοκομεία χωρίς Κάπνισμα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος ηγείται της επιστημονικής και πολιτική   για την εφαμρογή του αντικαπνιστικού νόμου, σχολίασε ότι μέχρι τώρα ήταν διάχυτες οι  πληροφορίες,  αλλά σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα   καπνίζει μόνο το 27,5 % των Ελλήνων, το 32,8% δηλώνει πρώην καπνιστής,  ενώ το  38%  του πληθυσμού δεν κάπνισε ποτέ.

Σύμφωνα με την ηλικιακή ανάλυση, οι συστηματικοί καπνιστές ηλικίας 18 με 24 ετών είναι κάτω από 8%, ενώ εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό των νέων 25 με 34 ετών που καπνίζουν ημερησίως αφού κυμαίνεται στο 10%.

Θετικές ενδείξεις δίνουν οι αριθμοί στο τομέα της έναρξης του καπνίσματος αλλά και στο τομέα διακοπής! «Είναι θέμα χρόνου να μειωθούν οι καπνιστές. Οι αριθμοί εγγυώνται την περαιτέρω μείωση του καπνίσματος. Ιστορικά πρόβλημα που λέγεται κάπνισμα έχει επιλυθεί και πορεύεται σε μια ακόμη πιο θετική επίλυση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεχράκης.

Τα παραπάνω στοιχεία συμφωνούν απολύτως με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς το 2009 δήλωσε καπνιστής το 32% του πληθυσμού, ποσοστό που μειώθηκε στο 27,3% το 2014, ενώ όπως σχολίασε ο καθηγητής αποτυπώνεται μια  γραμμική μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα που επιβεβαιώνεται από όποιον έκανε καταγραφεί επ’αυτού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της έρευνας για τις ηλικιακές ομάδες επιβεβαιώνουν τον χαμηλό επιπολασμό  στις μικρές ηλικίες και μικρές, ενώ οι μεσαίες ηλικίες επιδεικνύουν σταθερά αύξηση. «Η μεσαία ηλικία είναι πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Μπεχράκης  σχετικά με την δυνατότητα παρέμβασης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μείωση εμφανίζει και η  κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα από 2007-2017 κατά 60%.

Μάλιστα, ο ίδιος  επεξήγησε ότι ο όρος κακή συνήθεια για το κάπνισμα δεν είναι ορθός  αλλά θα πρέπει να το προσδιορίζουμε ως  νόσο και εξάρτηση, την « μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών» καθώς αποτελεί σκληρή εξάρτηση, τη δεύτερη μετά την ηρωίνη, που ξεπερνά ακόμη και την κοκαΐνη.

Ο ρόλος των νοσοκομείων

«Τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα έπρεπε να είναι η σημαία αυτής της προσπάθειας, όχι απλά παθητικά να εφαρμόζουν το νόμο αλλά να είναι κήρυκες»  επεσήμανε ο  Βουλευτής της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμουκαι  πρόεδρος της  Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων. Ο ίδιος αναφέρθηκε μια ευεργετική πολιτική  «ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ψηφιστεί πολλάκις στην Βουλή αλλά δεν εφαρμοζόταν». Με βάση τα στοιχεία ερευνών ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η εφαρμογή του αυτή τη φορά έχει αποφασιστεί τόσο από την πολιτική ηγεσία όσο και από τους   πολίτες.

«Οι μελέτες είναι θετικές σε ότι αφορά την αποδοχή  για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους» υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, επεξηγώντας ότι τέθηκε η  βάση της πολιτικής για την μείωση μιας σειράς νοσημάτων, όπως είναι ο καρκίνος και καρδιαγγειακά νοσήματα που επιβαρύνουν  την  γενικότερη υγεία του πληθυσμού αλλά και τα δημοσιονομικά  και τα οικονομικά της Υγείας των πολιτών.

Όσο για τα παράπονα των επαγγελματιών εστίασης  σχετικά με την  πρόσκαιρη πτώση του τζίρου της, υποστήριξε ο κ. Οικονόμου ότι δεν θα έπρεπε να αποδίδεται  στην εφαρμογή του νόμου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι  και αυτοί θα αποδεχτούν την εφαμρογή του νόμου.

Ο αντ νομος όχι να είναι στυνομικός νόμος, να μην είναι θέμα του Υπουργείου Προστασίας ρτου Πολίτη η εφαρμογή αλλά θέμα του Υπουργείου Παιδείας με την καλλιέργια της Παιδείας με την διαπαιδαγώγηση και πρότυπα ζωής και Υπουργείου Υγείας να περάσει τα μηνύματα για την ενημέρωση

Επιστημονική θεώρηση

Οι πρώτες ενδείξεις  μαρτυρούν ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς προσαρμόστηκαν στην εφαρμογή του νόμου στα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως επεσήμανε πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Ιδιαίτερη μνεία στην εκστρατεία ενημέρωσης του Υπουργείου και  του κ. Μπεχράκη έκανε η κ. Παγώνη, εξηγώντας τον βαθμό δυσκολίας απαγόρευσης του καπνίσματος. Από την πλευρά της ΕΙΝΑΠ αντιμετωπίζεται το θέμα επιστημονικά, τόνισε η κ. Παγώνη διευκρινίζοντας  ότι το 80%  της αύξησης της άνοιας οφείλεται στο κάπνισα, το οποίο αποτελεί κατά 87% παράγοντα κινδύνου για τους καρκίνους του πνεύμονα  και 40% για τους υπόλοιπους καρκίνους, ενώ είναι η πρώτη αιτία θανάτου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Αντικαπνιστική κουλτούρα

Για την ευαισθητοποίηση του Ιατρικού Συλλόγου  Αθηνών, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Γεώργιος Πατούλης, υπογραμμίζοντας την στήριξη του στην Δημόσια Υγεία. Μάλιστα ζήτησε από τους εκπροσωπους όλων των παρευρισκόμενων φορέων να ενώσουν τις δυνάμεις, καθως υφίσταται δυσκολία στην εφαρμογή των  νόμων. Μπορεί να «νιώθουμε υπερήφανοι συνεχιστές του Ιπποκράτη, είμαστε ατίθασοι να αντιληφθούμε ό,τι η υγεία ξεκινά από την πρόληψη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ.

«Δεν είμαστε ενάντια των καπνιστών αλλά του καπνού με τις βλαβερές ουσίες» αποσαφήνισε ο κ. Πατούλης, ο οποίος υποστήριξε σθεναρά την υποχρέωση των γιατρών να στηρίξουν τα μέτρα της Πολιτείας  δημιουργώντας από κοινού με τις δυνάμεις  της κοινωνίας μια νέα αντικαπνιστική κουλτούρα.

 

Virus.com.gr