Ενδιαφέρουσα, από πολλές απόψεις, η χθεσινή διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε ο (κατά πάσα πιθανότητα πρωθυπουργός στις 26 Ιουνίου) Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, το πρωϊ της Κυριακής.
 Για την αγορά υπήρξαν μία άμεσου περιεχομένου είδηση και μία έμμεσου.
Με αφορμή τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για ιδιωτικοποίηση των “νερών” ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωση πως,
  • “…ένα από τα πρώτα τρία νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.
  • Είναι ειλημμένη απόφαση αμφότερες οι Επιχειρήσεις Υδρευσης να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη έλεγχο κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών…”.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, το Υπερταμείο χάνει σε αξία δύο περιουσιακά στοιχεία που σε όρους αποτίμησης αντιστοιχούν σε 739,11 εκατ. Ευρώ και 135,03 εκατ. αντίστοιχα, έσοδα από μερίσματα 59,5 και 11,4 εκατ. (3ετία 2019-2021).

   Το Υπερταμείο ελέγχει το 50% συν μία μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου  της ΕΥΔΑΠ όσο και στην ΕΥΑΘ.
Μεγαλύτεροι ιδιώτες μέτοχοι μειοψηφίας  το fund του John Paulson (με 10%) στην πρώτη και το Suez (με 5,46%) στην δεύτερη.
Το ΤΑΙΠΕΔ συμμετέχει με 11,3% (ΕΥΔΑΠ) και με 24% (ΕΥΑΘ) με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ρητή και συγκεκριμένη για το Υπερταμείο.
Δύο ζητήματα:
  1. το ένα αφορά στα assets που θα πρέπει να βρει το Υπερταμείο για να αντικαταστήσει τις συμμετοχές/έσοδα στις Επιχειρήσεις Υδρευσης,
  2. το άλλο στην στάση των ιδιωτών μετόχων.

  • Η έμμεσου περιεχομένου είδηση ήταν περισσότερο σημειολογικού χαρακτήρα-ως προς την επιλογή του χώρου της διακαναλικής-, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου με τον ευρύτερο κλάδο της “τεχνολογίας-πληροφορικής” να γνωρίζει μέρες δόξης λαμπρές και επιχειρηματικά και επενδυτικά/χρηματιστηριακά.
Κλάδος που, κατά πάσα βεβαιότητα, θα παραμείνει στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Με Κυριάκο Πιερρακάκη ή άνευ;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ