Μία νέα εκσυγχρονισμένη συμφωνία- μία τελευταία προσπάθεια να διασωθεί μια τριμερής συνεργασία που δίνει ζωή στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου η οποία κινδύνευσε να καταρρεύσει έπειτα από περίπου 25 χρόνια- υπέγραψαν ΗΠΑ και Καναδάς.

Η προσπάθεια αυτή ονομάζεται Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (United States-Mexico-Canada Agreement, USMCA) και επί της ουσίας αντικαθιστά τη NAFTA, η οποία χρονολογείται από το 1994.

Σε κοινή ανακοίνωση, Ουάσιγκτον και Οτάβα δήλωσαν ότι η νέα τριμερής συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνεται και το Μεξικό, θα έχει ως αποτέλεσμα «πιο ελεύθερες αγορές, πιο δίκαιο εμπόριο και ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή».

Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για μία «καλή ημέρα για τον Καναδά», εξερχόμενος από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκάλεσε για να εξεταστούν οι όροι της εμπορικής συμφωνίας.

Η συμφωνία συνιστά επίσης «μία μεγάλη νίκη για τον Αμερικανό πρόεδρο και μία επικύρωση της στρατηγικής του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here