Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται από χθες το βράδυ η Ελληνική Οικονομία.

Νέα πρόωρη αποπληρωμή δύο δόσεων του 2024 και του 2025 ύψους 2,7 δισ. ευρώ έκαστη ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το Bloomberg μειώνοντας ισόποσα το χρέος.

  • “Θα είμαστε σε θέση,  πριν από το τέλος του έτους να αποπληρώσουμε νωρίτερα”,
  • “Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι η κίνηση αυτή  στοχεύει να ανακτήσει φέτος η χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα, 13 χρόνια αφότου χάθηκε στην αρχή μιας μακράς και επώδυνης οικονομικής κρίσης. Δεσμεύτηκε επίσης να επιταχύνει τις προσπάθειές του για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και τη μείωση του χρέους.

  • “Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις”,
  •  “Δεν εστιάζουμε μόνο στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό”

Μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση του ΑΕΠ θα επιφέρει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι διατηρείται ο υψηλός πληθωρισμός, τονίζοντας ότι θα αποδειχθεί πιο επίμονος αν υπάρξουν εκτεταμένες μισθολογικές αυξήσεις και αν συνεχιστεί η αύξηση των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων.

Επίσης, αναλύει τρία σενάρια για τον ρυθμό ανάπτυξης, ανάλογα με την πορεία των εσόδων, τη διακοπή των επιδοτήσεων στο ρεύμα και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

To Bloomberg, εξηγεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το αρχικό πρόγραμμα, τη δανειακή διευκόλυνση για την Ελλάδα (Greek Loan Facility – GLF), θα αποτελεί ένα συμβολικό βήμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς επιδιώκει να βάλει οριστικά στο παρελθόν τα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης που έφεραν την Ελλάδα κοντά στο να χάσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση και την οδήγησαν να γίνει η μόνη χώρα του ευρώ με αξιολόγηση junk.

Το Βloomberg σημειώνει παράλληλα ότι οι Moody’s Investors Service και Scope Ratings ανέφεραν πως η νίκη του Μητσοτάκη στις εκλογές αποτελεί θετικό πιστωτικό γεγονός για τη χώρα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ