Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα σημάδια ανόδου στη χώρα μας, όπως πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία.
Στο ενημερωτικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει καταφέρει να βελτιώσει κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες την επίδοσή της τη διετία 2017-2019. Αυτή η επίδοση συνιστά τον τέταρτο ταχύτερο ρυθμό προόδου μεταξύ 36 χωρών της Ευρώπης, που εξετάζει το “eGovernment Benchmark 2020”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει την τέταρτη μεγαλύτερη πρόοδο στην Ευρώπη στο e-Government την τελευταία διετία.
Αναμφίβολα, οι επιδόσεις αυτές φάνταζαν ως όνειρο θερινής νυκτός μέχρι σήμερα, αλλά η συστηματική δουλειά που γίνεται στον τομέα αυτό έχει ξεκινήσει να αποδίδει καρπούς. Σε θετική τροχιά φαίνεται πως είναι τόσο η Ουγγαρία, όσο και η Σλοβενία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της μέτρησης eGovernment Benchmark 2020.
Πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αν και τα σχετικά στοιχεία αφορούν το 2019 και δεν αποτυπώνουν τη σημαντική πρόοδο, που έχει σημειωθεί στη χώρα, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 και μετά.
Σύμφωνα με το eGovernment Benchmark 2020, η Μάλτα, η Εσθονία, Αυστρία και Λετονία, είναι οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Στη Μάλτα, το ποσοστό ψηφιακής ολοκλήρωσης στον Δημόσιο τομέα ανέρχεται σε 97%. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Εσθονία είναι 92%, ενώ για την Αυστρία και τη Λετονία 87%. Από κοντά ακολουθούν η Δανία (84%), η Λιθουανία και η Φινλανδία (83% και οι δύο χώρες).
Δείτε επίσης: GCGS20: Καταλυτικός ο ρόλος της Εταιρικής Διακυβέρνησης για την προσέλκυση επενδυτών και χρηματοδότησης
Όλα όσα είδαμε στο επιτυχημένο 2nd Greek Corporate Governance Summit (video)