Στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Καλαμάτας, πρόκειται να αναδειχθεί τον Νοέμβριο ο νικητής του διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE. Πρόκειται για έναν παγκόσμιο τριετή διαγωνισμό που προσφέρει επτά εκατομμύρια δολάρια στην αρτιότερη λύση για τη χαρτογράφηση του βυθού και στην τελική φάση έχουν φθάσει 9 ομάδες.

Το XPRIZE είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρησιμοποιεί το μοντέλο διαγωνισμών και βραβείων για να δημιουργήσει μια γέφυρα με την καινοτομία για την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας. Έχει απονείμει περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια σε βραβεία, ενώ υπάρχουν ενεργοί διαγωνισμοί ύψους 90 εκατ. δολαρίων. Δημιουργήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό Πήτερ Διαμάντη και το πρώτο βραβείο που θέσπισε αφορούσε τις εμπορικές πτήσεις στο Διάστημα. Επίσης ο Πήτερ Διαμάντης δημιούργησε, στο ερευνητικό κέντρο της NASA στην Καλιφόρνια, το Singularity University, έναν οργανισμό που προάγει την καινοτομία, κωδικοποιεί και διαδίδει τη γνώση για τις εξελίξεις που φέρνει η τεχνολογία.

Η επιλογή της Ελλάδας για την τελική φάση του διαγωνισμού Shell Ocean Discovery XPRIZE, προκρίθηκε στο πλαίσιο του SingularityU Summit που θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συμμετοχή 18 κορυφαίων ειδικών παγκοσμίου κύρους που θα περιγράψουν στο ελληνικό ακροατήριο πώς η τεχνολογία διαμορφώνει τον κόσμο του μέλλοντος.

«Η διεξαγωγή της τελικής φάσης του διαγωνισμού στην Ελλάδα είναι, ουσιαστικά, ένα δώρο εκατομμυρίων ευρώ από το XPRIZE προς τη διοργάνωση του SingularityU Summit» στην Αθήνα, είπε η Νίκη Συροπούλου, διευθύντρια του Summit, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου». Η κυρία Συροπούλου σημείωσε ότι τουλάχιστον 200 κορυφαίοι επιστήμονες θα έρθουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τις εννιά ομάδες που θα διαγωνιστούν στην Καλαμάτα.

«Καθώς γνωρίζω τι λύσεις προτείνουν οι ομάδες που συμμετέχουν, μπορώ να σας πω ότι τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού, έχουν ιστορική σημασία. Θα αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και θα μας αποκαλύψουν μυστικά που ήταν κρυμμένα από τότε που ξεκίνησε η ανθρώπινη μνήμη» είπε η ωκεανογράφος Γιότικα Βιρμάνι, επικεφαλής του διαγωνισμού.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν επτά ομάδες που θα κληθούν να χαρτογραφήσουν και να φωτογραφίσουν περιοχή 500km2 του θαλάσσιου χώρου με μέγιστο βάθος 4000m.

«Στον Δημόκριτο νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια για τη συνεργασία μας με το ΧPRIZE» είπε ο διευθυντής και πρόεδρος του «Δημόκριτου» Γιώργος Νούνεσης. «Δεν είναι μόνο η προηγμένη διεπιστημονική τεχνολογία με την οποία ερχόμαστε σε επαφή, η περιπέτεια και αδρεναλίνη του διαγωνισμού, είναι επίσης ότι το γεγονός ότι προωθούμε τους επιστημονικούς μας στόχους με τρόπο πραγματικά μοναδικό.  Η χαρτογράφηση του βυθού στα μεγάλα βάθη νότια της Πελοποννήσου, θα είναι πολύτιμη βοήθεια για την ανάπτυξη τηλεσκοπίου νετρίνων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πειράματος KM3Net» επισήμανε.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα μας βοηθήσουν σημαντικά για την εγκατάσταση, στην ίδια περιοχή, του ακουστικού τηλεσκοπίου μας» είπε ο Χρήστος Μάρκου, Διευθυντής Ερευνών Ινστιτούτου Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής στον «Δημόκριτο» και Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΚΜ3ΝeΤ. Το ΚΜ3ΝeΤ (Cubic Kilometer Neutrino Telescope) είναι ένα δίκτυο υποβρύχιων τηλεσκοπίων νέας γενιάς που θα εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Toulon στη Γαλλία, νοτιοανατολικά της Σικελίας στην Ιταλία και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου στην χώρα μας. Το τηλεσκόπιο στην κάθε περίπτωση θα έχει διαφορετικές δυνατότητες παρατήρησης σχετικά με την ενέργεια (και κατά συνέπεια την προέλευση) των νετρίνο. Όπως εξήγησε ο κ. Μάρκου, «στην Ελλάδα, στοχεύουμε στην κατασκευή και εγκατάσταση ενός τηλεσκοπίου που θα μπορεί να ανιχνεύσει νετρίνο υπερ-υψηλών ενεργειών – φτάνοντας στο ενεργειακό όριο που μπορούν αυτά να έχουν στο σύμπαν. Ουσιαστικά θα “ακούμε” τα νετρίνο όπως αυτά θα αλληλεπιδρούν με το νερό του Ιονίου πελάγους, και θα μπορούμε να υπολογίσουμε από που προέρχονται και πόσο μεγάλη ενέργεια έχουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ