Η πρόσφατη συμφωνία για το χρέος κάνει τα ελληνικά ομόλογα ασφαλή. Θα γίνονται ασφαλέστερα από δω και πέρα χάρη στους διεθνείς επενδυτές. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Οι ελληνικοί τίτλοι βρίσκονται συχνά στην πρώτη γραμμή του πυρός όταν σημειώνονται αναταράξεις στις αγορές. Οι αποδόσεις που έχουν αντιστρόφως ανάλογη σχέση με τις τιμές των ομολόγων, αυξήθηκαν σημαντικά κατά την χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης το 2011. Ο Σεντένο, τώρα, έρχεται να διαβεβαιώσει τους επενδυτές ότι αυτό έχει περάσει.
Όπως αναφέρει, η συμφωνία για ελάφρυνση των μελλοντικών αποπληρωμών του ελληνικού χρέους που επετεύχθη πριν από δύο εβδομάδες, έχει μειώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την Ελλάδα, καθώς οι αποπληρωμές τόκων και δανείων μετατέθηκαν κατά 10 χρόνια, ενώ υπάρχει και δέσμευση να δοθούν στην Ελλάδα τα όποια κέρδη υπάρξουν από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και μια υπόσχεση από την Ευρώπη να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του χρέους το 2032.
Ερωτηθείς για το να αυτά τα μέτρα καθιστούν χαμηλότερα τα ρίσκα για το 10ετές ομόλογο ο Σεντένο απαντά: «Είμαι βέβαιος πως ναι και αυτό θα συνεχιστεί και μετά τις 20 Αυγούστου».
Όπως σημειώνει το CNBC, τον Αύγουστο η Ελλάδα βγαίνει από τα προγράμματα διάσωσης σχεδόν μετά από 10 χρόνια, και αφού έχει ολοκληρώσει πάνω από 400 μεταρρυθμίσεις που της έχουν ζητηθεί από τους πιστωτές της.
Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά περίπου 30 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της συμφωνίας για το χρέος και πήγε από το 4,2% στο 3,9%. Αντιθέτως, η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού 10ετούς αυτή τη στιγμή είναι στο 2,668% και του αμερικανικού στο 2,85%.
«Δεν θα πω ότι αυτή είναι μια αργή διαδικασία», αναφέρει ο Σεντένο, υπενθυμίζοντας πάντως ότι η Αθήνα έχει ακόμα να κάνει πολλά για να ανακάμψει η οικονομία – όχι μόνο να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά να ολοκληρώσει και τις δεσμεύσεις της, μεταξύ των οποίων πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για την επόμενη 4ετία και 2,2% για 37 χρόνια μετά το 2022.
Παρά τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ο Μάριο Σεντένο δηλώσει βέβαιος ότι η Αθήνα θα τα καταφέρει, ενώ κάνει εμμέσως λόγο και για την αναγκαιότητα «ιδιοκτησίας των μεταρρυθμίσεων» από όποια κυβέρνηση προκύψει στο μέλλον. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «είναι κρίσιμης σημασίας οι πολιτικοί κύκλοι να έχουν στόχο την επιτυχία του προγράμματος».
Την ίδια ώρα, σημειώνει το CNBC, αναλυτές της Barclays αναφέρουν σε σημερινό τους σημείωμα ότι «η θετική τάση στην ψυχολογία της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες», ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τελικά τα ελληνικά ομόλογα.
«Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχουν χορηγηθεί εκ των προτέρων και άνευ όρων είναι θετικό, κατά την άποψή μας. Ωστόσο, η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και τος κατά κάποιον τρόπο αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις », αναφέρουν οι αναλυτές.