Η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στο τέλος του 2023 ή στις αρχές του 2024 προβλέπει η JP Morgan και όπως έμμεσα προκύπτει, μετά τις εκλογές. Βλέπει πολιτικό ρίσκο δηλαδή ο οίκος, με δεύτερες εκλογές καθώς για πρώτη φορά οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν χωρίς το μπόνους των 50 εδρών και αυτό ίσως οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές, χωρίς να αποκλείεται όμως και σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας της ΝΔ, με την πιθανότητα συμμαχιών να είναι περιορισμένη.

Η JP Morgan δίνει σύσταση «overweight» για τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, θεωρώντας πως είναι πιο ελκυστικά από τα αντίστοιχα ιταλικά και τα χαρακτηρίζει «φθηνά».

Ο οίκος επισημαίνει πως εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις της για το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε στη χώρα θα συνεχιστεί η θετική ατζέντα των τελευταίων ετών, ενώ υπογραμμίζει πως τα ομόλογα θα δεχθούν πίεση κατά τη διάρκεια των εκλογών και μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάτι που θεωρεί ως ευκαιρία για τους επενδυτές.

Πρόσφατα η JP ανέφερε πως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που προτάθηκαν από την Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως για τις χώρες όπως η Ελλάδα που έχει υψηλό δημόσιο χρέος. Μάλιστα, εκτιμά πως σε βάθος αρκετών ετών ο στόχος για την Ελλάδα είναι το χρέος να φτάσει στο 90% του ΑΕΠ, έναντι 60% που ισχύει σήμερα.

«Πιστεύουμε ότι η Κομισιόν θα θέσει ειδικά επίπεδα χρέους για κάθε χώρα, με μακροπρόθεσμους στόχους πιθανώς γύρω στο 90% του ΑΕΠ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Ελλάδα, και όχι στο 60%», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα, τονίζοντας μάλιστα πως «πρόκειται για μία λογική κίνηση καθώς ο κανόνας του 60% είναι δύσκολα εφαρμόσιμος στην πράξη».

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και οργανισμών που βλέπουν πως η Ελλάδα θα γλιτώσει την ύφεση το 2023 εν αντιθέσει με άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ. Μόλις χθες ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 6,7% φέτος και 1,6% το 2023 και το 2024  στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ανεργία στην Ελλάδα προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 11,8% το επόμενο έτος από 12,6% φέτος και 14,7% το 2021, ενώ για το 2024 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση στο 11,3%. Για τον πληθωρισμό ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% και περαιτέρω στο 2,3% το 2023 από 9,7% φέτος, εκτιμώντας ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν. Τέλος, προβλέπει μείωση του συνολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 2,5% του ΑΕΠ το 2023 και στο 1,5% το 2024 από 4,3% φέτος..

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here