Φίλιππος Καραμέτος
Mία εβδομάδα. Έξι βραβευμένοι σεφ. Αμέτρητες εκδηλώσεις.
Για πρώτη φορά η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Business France διοργάνωσαν μια Εβδομάδα Γαλλικής Γαστρονομίας από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου 2024 με σκοπό να αναδείξουν και να ενισχύσουν τους γαστρονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα.
Είναι γνωστό, άλλωστε, το γεγονός ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ιστορικοί και ισχυροί. Η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται την ίδια αγάπη για τη γαστρονομία, την παράδοση και τις μαγειρικές απολαύσεις, γύρω από τις τοπικές τεχνοτροπίες και την ανάδειξη των προϊόντων και των περιοχών τους. Η σημασία της τέχνης του τραπεζιού για την κουλτούρα και την οικονομία των δύο χωρών είναι εξίσου ουσιώδης για τον τουρισμό, την ελκυστικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα. Είναι μια κοινή κληρονομιά.
Υπό την καθοδήγηση του σεφ της Πρεσβείας, Jean-Marie Hoffmann, Γάλλοι και Έλληνες σεφ μαγείρεψαν μαζί τονίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ γαλλικής και ελληνικής κουζίνας.
Σε μία σειρά εκδηλώσεων σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας από το Cacao Barry Chocolate Academy στο Μαρούσι, το μπαρ A for Athens, το Γαλλικό Ινστιτούτο στη Σίνα έως και το Four Seasons Astir Palace Hotel, εκατοντάδες συμμετέχοντες μαγεύτηκαν από το γαστρονομικό ταξίδι, μιας εβδομάδος, που βίωσαν…
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλάμβανε σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, γευσιγνωσία και οινογνωσία προϊόντων από κάθε περιοχή της Γαλλίας, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και γαστρονομικές βραδιές.
Προσκεκλημένοι ήταν έξι Γάλλοι σεφ, εκ των οποίων ένας βραβευμένος με αστέρι Michelin και τρεις βραβευμένοι σεφ με την ανώτατη διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνίτης της Γαλλίας) που ήρθαν με χαρά στην Ελλάδα (σ.σ. κάποιοι για πρώτη φορά) και μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με το ελληνικό κοινό.
Η συνEντευξη ΤYπου
Η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Λοράνς Αουέρ (Laurence Auer) υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους το απομεσήμερο της Πέμπτης και τους καλωσόρισε στα ελληνικά.
Τόνισε ότι η Εβδομάδα Γαστρονομίας διοργανώθηκε για πρώτη φορά και μάλιστα επιτυχώς.
Δεν αποτέλεσε μόνο μία γαστρονομική εκδήλωση, αλλά ήταν πολυδιάστατη με πολιτικές, πολιτιστικές πτυχές και με χαρακτήρα οικονομικού ενδιαφέροντος.
Δείτε το βίντεο:
Το πρόγραμμα της εβδομάδας «Merci Chef!» περιλάμβανε εκδηλώσεις που σχεδιάστηκαν για να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι: σχολεία, κέντρα εκπαίδευσης, μέσα ενημέρωσης, και φυσικά το ευρύ κοινό. Παράλληλα περιελάμβανε πληθώρα πολιτιστικών και φιλανθρωπικού χαρακτήρα εκδηλώσεων.
Η εβδομάδα «Merci Chef!» είχε τη στήριξη περισσότερων από τριάντα εταίρων, από τους τομείς των μεταφορών, των ξενοδοχειακών υπηρεσιών και της εστίασης, τους οποίους ανέφερε η κα. πρέσβης.
Τέλος, προτού αποχωρήσει από το βήμα, η Γαλλίδα πρέσβης προσκάλεσε τους βραβευμένους σεφ να μιλήσουν και φυσικά κατάφεραν να αποσπάσουν το θερμό χειροκρότημα από την κατάμεστη αίθουσα του επιβλητικού νεοκλασικού Merlin de Douai.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανέβηκε στο βήμα ο περιφερειακός διευθυντής της Air France-KLM κ. Γιάννης Πανταζόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η Air France γιόρτασε τα 90α γενέθλιά της, από τα οποία τα 70 δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Παράλληλα μίλησε και για τις κρέπες που ετοιμάστηκαν για τα παιδιά που φιλοξενούνται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, σε συνεργασία με τις εταιρίες Air France, Valrhona – Deals και Δειπνοσοφιστήριον.
Αυτό το γαλλικό γλύκισμα, παγκοσμίως γνωστό, προσφέρθηκε με αγάπη σε παιδιά που φιλοξενούνται στα «Παιδικά χωριά SOS» και το «Χαμόγελο Του Παιδιού».
Δείτε το βίντεο:
Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας κατακλύστηκε από κόσμο. Στο Auditorium Theo Angelopoulos έσπευσαν πάνω από 300 συμμετέχοντες για να παρακολουθήσουν την ταινία «À LA BELLE ÉTOILE». Μία αυτοβιογραφική ταινία του Sébastien Tulard. Ακολούθησε συζήτηση με τους Στέλιο Παρλιάρο (Σεφ ζαχαροπλαστικής), Arnaud Larher (βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής) και Marie SIMON (παγκόσμια πρωταθλήτρια γλυκών τεχνών).
Δείτε το βίντεο:
Στο βήμα τέλος ανέβηκαν τόσο ο Έλληνας pastry chef Στέλιος Παρλιάρος, όσο και ο Ζαν-Μαρί, που τόνισαν την στενή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας για την επιτυχημένη Εβδομάδα Γαστρονομίας.
ΤΟ who is who των σεφ και τι ειπαν για την Ελλαδα
Κάποιοι από τους προσκεκλημένους σεφ ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την υποδοχή και την φιλοξενία. Ο Arnaud LARHER δήλωσε ευτυχής που επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα. Ο Johann CHAPUIS με αστέρι Μichelin, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, προσκάλεσε τους Έλληνες να επισκεφτούν τη Γαλλία, προτείνοντας μάλιστα να μην περιοριστούν μόνο στο Παρίσι, αλλά να γνωρίσουν από κοντά και διάφορες επαρχιακές πόλεις της χώρας. Οι βραβευμένοι σεφ λάτρεψαν το ελληνικό ελαιόλαδο, τα ελληνικά τυριά και μάλιστα η Eulalie RUS έκανε ειδική μνεία στο ελληνικό αυγοτάραχο. Κατά την επίσκεψή τους γνώρισαν καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα και τις παραδόσεις.
- John ARGAUD, Σεφ
Σεφ ξενοδοχείου 5 αστέρων στα Πυρηναία Όρη, Νότια Γαλλία. Το 2019 κέρδισε βραβείο στον διαγωνισμό Γαστρονομίας Bocuse d’or France.
- Johann CHAPUIS, Σεφ βραβευμένος με 1 Αστέρι Michelin
Ξεκίνησε την καριέρα του στο εστιατόριο Belle Epoque κοντά στο Παρίσι. Από το 2008
ανέλαβε μαζί με τη σύζυγό του το τιμόνι του διάσημου εστιατορίου Greuze στην πόλη Tournus στη Βουργουνδία.
- Laëtitia GABORIT, βραβευμένη MOF τυροκομίας
Από μικρή ξεκίνησε να ασχολείται με την τυροκομία. Το 2007 της απονεμήθηκε ο τίτλος Meilleur Ouvrier de France Fromager. Η έδρα της βρίσκεται στο Pau, σε μία περιοχή που αγαπά ιδιαίτερα.
- Arnaud LARHER, βραβευμένος MOF ζαχαροπλαστικής
Γεννήθηκε στη Βρετάνη. Εργάστηκε για το μεγαλύτερο ζαχαροπλαστείο της Γαλλίας το Peltier στο Παρίσι.Το 1997 μετακόμισε στη Μονμάρτης όπου άνοιξε 2 καταστήματα. Το 2017 του απονεμήθηκε ο τίτλος Meilleur Ouvrier de France Patissier. Έγινε ευρέως γνωστός στο Τόκιο, την Αθήνα, το Μαρακές και στο Ντουμπάϊ.
- Eulalie RUS, βραβευμένη MOF Σεφ ψαριών
Αν και σπούδασε Νομική και μετά από 8 χρόνια καριέρας στον ασφαλιστικό τομέα, έκανε στροφή στα επαγγελματικά. Ίδρυσε την εταιρεία Eulalie poissons & produits de la mer στην Vaucluse της ΝΑ Γαλλίας. Παράλλήλα βραβεύτηκε ως καλύτερος τεχνίτης στον τομέα της αλιείας.
- Marie SIMON, Σεφ ζαχαροπλαστικής βραβευμένη με τον τίτλο της « παγκόσμιας πρωταθλήτριας γλυκών τεχνών»
Το 2018 κέρδισε τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Μετακόμισε στη Βουργουνδία όπου και εργάστηκε ως σεφ ζαχαροπλαστικής σε εστιατόριο τριών αστέρων και ως διευθύντρια patisserie. Σήμερα έχει δική της εταιρεία ενώ κατέχει θέση ως pastry chef στο L’ Amaryllis στην πόλη St Remy.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“C’est le bon moment” για επενδύσεις
Εβδομάδα γαλλικής γαστρονομίας με τη συμμετοχή έξι βραβευμένων Σεφ από τη Γαλλία