Φίλιππος Καραμέτος

Από το κέντρο της Αθήνας, μέσα από το επιβλητικό νεοκλασικό Merlin de Douai, όπου στεγάζεται η γαλλική πρεσβεία, ξεκίνησε -όπως και σε άλλες χώρες ταυτόχρονα- η καμπάνια “MAKE IT ICONIC, CHOOSE FRANCE” για την επαναβιομηχάνιση της χώρας, με την πρόσκληση επενδυτών ανά τον κόσμο, όπως και από την ελληνική κοινότητα.

Περνώντας από την «Αίθουσα των Τιμών» με τον εντυπωσιακό μνημειακό της χαρακτήρα και την κομψότητα, καταλήξαμε στον χώρο της συνέντευξης. Η πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κα. Λοράνς Αουέρ (Laurence Auer) υποδέχθηκε τους δημοσιογράφους το πρωί της Τρίτης και τους καλωσόρισε στα ελληνικά, με φόντο τους πίνακες δύο εμβληματικών Ελλήνων, δύο ιστορικών προσωπικοτήτων (σ.σ. Μελίνα Μερκούρη και Μίκης Θεοδωράκης), ενώ δέσποζε και το σπάνιο γαλλικό πιάνο Erard που κατασκευάστηκε το 1909.

Καλωσόρισμα από την Γαλλίδα πρέσβη, Laurence Auer

Τα αγγλικά είναι η γλώσσα του επιχειρείν, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και της διεθνοποιημένης αγοράς εργασίας, αλλά η γαλλική παραμένει ένας ισχυρός πόλος, μετά και την μητρική γλώσσα του κάθε λαού.

Αυτh εiναι η κατaλληλη στιγμh

Πριν την συνέντευξη Τύπου λάβαμε ένα petit livre, manuel ορθότερα, το οποίο περιελάμβανε αναλυτικά όλο το “γαλλικό πλάνο 2030” μεταρρυθμίσεων με στόχο την ελκυστικότητα των επενδύσεων. Και φυσικά έφερε το μήνυμα “αυτή είναι η κατάλληλη ώρα”.

Η παρουσίαση εντάσσεται στην πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στις 30 Οκτωβρίου με τον τίτλο “Μarque France”. Η εκστρατεία στοχεύει στην πλήρη αξιοποίηση όλων των γαλλικών ατού για την προσέλκυση επενδυτικών σχεδίων.

Η νέα καμπάνια για την ελκυστικότητα της Γαλλίας αφορά τους τομείς της οικονομίας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού με τους ενδιαφερόμενους να επωφελούνται από τη δέσμη πρωτοβουλιών και δαπανών που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα η Γαλλία θα διαθέσει 54 δισεκατομμύρια ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων και επιδοτήσεων. «Οι ελληνικές επιχειρήσεις που θα θελήσουν να επενδύσουν στη Γαλλία θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τα προγράμματα αυτά», τόνισε η Λοράνς Αουέρ. 

Τα στοιχεία αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Η Γαλλία αποτελεί τον πρώτο προορισμό στην Ευρώπη για τους διεθνείς επενδυτές. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις δυναμικές μεταρρυθμίσεις, στην ποιοτική αγορά εργασίας και στις υπηρεσίες διευκόλυνσης των ξένων επενδυτών.

Το γαλλικό κράτος χρηματοδοτεί τα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Η Γαλλία είναι έκτη στον κόσμο σε δαπάνες για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D), ενώ είναι η πρώτη στην Ευρώπη στην φιλοξενία των 100 κορυφαίων καινοτόμων επιχειρήσεων.

Τα κίνητρα λοιπόν που υπόσχεται η γαλλική κυβέρνηση είναι σαφή και θελκτικά. Εστιάζει ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, του deeptech, της οικολογικής μετάβασης και της βιομηχανίας τροφίμων. Για τους εργαζομένους στους παραπάνω τομείς παρέχονται κίνητρα, όπως διαβατήριο δεξιοτήτων που παραμένει ενεργό έως και 4 χρόνια, περισσότερα από 550 διεθνή προγράμματα, ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους απόδημους με ισχύ έως και 8 χρόνια, καθώς και δεκάδες διμερείς φορολογικές συμφωνίες.

Άρα το έδαφος είναι κάτι παραπάνω πρόσφορο.

“ΕΛΛΑΣ-ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ”

H Γαλλίδα πρέσβης

Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Η Γαλλία και η Ελλάδα, λόγω των πολιτιστικών και ιστορικών δεσμών, έχουν σφυρηλατήσει μια ισχυρή σχέση και στρατηγική συμμαχία για δεκαετίες και συνεργασίες στις διμερείς σχέσεις σε πολλούς τομείς. Υπάρχει αλληλοεκτίμηση και αλληλοσεβασμός.

H Eλληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Enterprise Greece και Export Credit Greece είναι κάποιοι από τους θεσμούς που μπορούν να συνδράμουν στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, από την ελληνική πλευρά, ενώ θεσμικοί φορείς όπως η γαλλική πρεσβεία, το Business France, το CCIFG και η γαλλική κοινότητα τεχνολογίας μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση των ελληνογαλλικών επενδυτικών σχέσεων.

Η Γαλλίδα πρέσβης παρέθεσε στοιχεία, παρουσία στελεχών της Business France, και υπογράμμισε το εύρος και την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στον οικονομικό, τον πολιτιστικό, τον εκπαιδευτικό και τον τουριστικό τομέα, καθώς και τις προοπτικές ενίσχυσής τους.

Κey points μιας στενησ συνεργασιασ

  • Οι πρώτοι ελληνικοί “μονόκεροι” ήδη έχουν βρει το δρόμο τους στη Γαλλία και θα ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 200 γαλλικές επιχειρήσεις, 
  • Το διμερές εμπόριο αυξήθηκε το 2023 κατά 8%. 
  • 3.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στη Γαλλία κάθε χρόνο
  • 360.000 μαθητές στα ελληνικά σχολεία μαθαίνουν γαλλικά
  • Περίπου 750.000 Έλληνες γνωρίζουν λίγο-πολύ την γαλλική γλώσσα
  • 1,7 εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, 
  • Η Γαλλία αποτελεί τον έβδομο αγαπημένο τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες.
  • Ελληνικές και γαλλικές εταιρίες έχουν σημαντικές σχέσεις σε διαφοροποιημένους τομείς όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός, οι βιοτεχνολογίες, η ενέργεια, το θαλάσσιο εμπόριο, η ναυπηγική βιομηχανία.

Άλλωστε η υπηρεσία Business France στην Αθήνα το 2023 και θα αποτελέσει πρωτίστως τον συνομιλητή των ελληνικών επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεών τους στη Γαλλία.

Παράλληλα, πρωτοβουλίες όπως η «French Tech» ενισχύουν ήδη τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, τόνισε η πρέσβης.

Ο οργανισμός Atout France, ο οποίος δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού στη Γαλλία.

Από σήμερα, όποτε διαβείτε την Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το κοινοβούλιο, παρατηρήστε τη σχετική γιγαντοαφίσα για την νέα καμπάνια που θα κοσμεί το ιστορικό κτήριο που αγοράστηκε από το γαλλικό δημόσιο το 1914 και έκτοτε φέρει την ονομασία Hôtel Merlin de Douai, προς τιμήν του Γάλλου προγόνου του αρχικού ιδιοκτήτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ