Σε ενάμιση μήνα από σήμερα αναμένεται η τελική αδειοδότηση για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέρχεται σταδιακά «από τα κύματα της ελληνικής γραφειοκρατίας» και υπολογίζεται, όταν ολοκληρωθεί, να στεγάσει πάνω από 7000 μόνιμους εργαζόμενους σε μια έκταση 760 στρεμμάτων. Μια έκταση, που αν τοποθετείτο πάνω στον χάρτη της πόλης θα καταλάμβανε την περιοχή από τη Λεωφόρο Καραμανλή -καλύπτοντας μέρος του Γ΄ Σώματος Στρατού- μέχρι την Καμάρα, την περιοχή του Λευκού Πύργου και μέρος της θάλασσας, ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ και το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω ανέφερε σήμερα, από το βήμα του 12ου Τechnology Forum, ο Νίκος Κατσιαδάκης, υπεύθυνος ανάπτυξης οικοσυστήματος Thess INTEC, σύμφωνα με τον οποίο η πρώτη κατασκευαστική φάση του έργου -για το οποίο ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες- «θα είναι αρκετά δυνατή και θα προσελκύσει επενδυτές για περίπου 26.000 τετραγωνικά μέτρα». Μάλιστα, είπε, το Κέντρο -στο οποίο μετέχουν σε ποσοστό 58% ο ιδιωτικός τομέας και 42% ο δημόσιος- έχει ενταχθεί και στον επίσημο χάρτη του Μετρό Θεσσαλονίκης, με προοπτική να είναι η αμέσως επόμενη στάση μετά το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όταν προχωρήσουν οι σχετικές επεκτάσεις.
Υπό ωρίμανση νέα «μέγα-πρότζεκτ»
Ο κ. Κατσιαδάκης υπενθύμισε ότι το Κέντρο ξεκινά με έξι «μέγα-πρότζεκτ» και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται σε διαδικασία ωρίμανσης άλλα τόσα. Υπενθύμισε ότι το ThessINTEC, που στα διάφορα στάδια κατασκευής του αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα περιλαμβάνει επίσης -στα οκτώ οικοδομικά τετράγωνΤεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούηςά του- ξενοδοχείο, οικιστική μονάδα, χώρους εστίασης, παιδικό σταθμό, πίστα για αυτόνομα και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κ.ά.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο από τις 7000 μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, οι 1300 εκτιμάται ότι θα αφορούν σε επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό και οι περίπου 4000 στον τομέα της επιχειρηματικής καινοτομίας.
«Η Θεσσαλονίκη είναι πολύ γνωστή στην ευρωπαϊκή ερευνητική χάρτα»
Αναφερόμενος γενικότερα στο οικοσύστημα της πόλης, ο κ.Κατσιαδάκης υποστήριξε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον πολύ γνωστή στην ευρωπαϊκή ερευνητική χάρτα, τόσο λόγω των ευρωπαϊκών έργων που αναλαμβάνουν και υλοποιούν με επιτυχία τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα, όσο και χάρη στις συνέργειες με φορείς από το εξωτερικό.
«To ThessINTEC έχει καταφέρει να δημιουργήσει στρατηγικές συμφωνίες με το ΚΙΤ της Γερμανίας (σ.σ. το περίφημο ), με επενδυτικά κεφάλαια και τεχνολογικά πάρκα του Ισραήλ και με αντίστοιχους φορείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές πρωτοβουλίες -μόνο η Τουρκία έχει 50 τεχνολογικά πάρκα και εξελίσσονται πολλά σε Σλοβενία, Σερβία και Βουλγαρία» συμπλήρωσε.
Ο κ.Κατσιαδάκης επισήμανε ωστόσο ότι στα αδύναμα σημεία του ελληνικού οικοσυστήματος περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο κατακερματισμός της έρευνας, τόσο σε ό,τι αφορά τις θεματικές κατηγορίες, όσο και τη χωροταξιακή γειτνίαση: π.χ., στη Θεσσαλονίκη οι ερευνητικές υποδομές του παρελθόντος έγιναν όλες αυτόνομα στην ανατολική πλευρά της πόλης, κι «όχι κάτω από ενιαία οικοσυστημική στρατηγική».
Επιπλέον, η σημαντική εξάρτηση από χρηματοδοτικά προγράμματα αποφέρει μεν οφέλη, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε πέρα από αυτή, ενώ απαιτούνται ακόμα ανανέωση ερευνητικών υποδομών, που απαξιώνονται εύκολα και στενότερη συνεργασία με τη βιομηχανία, η οποία στις δύο δεκαετίες που αναπτύχθηκε το οικοσύστημα ήταν «σχετικά απούσα».
Το 12ο Technology Forum συνδιοργανώνουν 33 φορείς, μεταξύ των οποίων το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).